Novosti

Znanstveni skup u povodu obilježavanja 200 godina naseljavanja Gole

U Goli će tijekom subote i nedjelje, 10. i 11. prosinca. 2022. godine biti vrhunac proslave 200. obljetnice naseljavanja Gole i Prekodravlja. Ovo je nastavak program koji je započeo još krajem rujna i početkom listopada kada je u Goli bio organiziran trodnevni program u kojem su svi mještani i posjetitelji mogli sudjelovati u prigodnom pub kvizu, sportskim natjecanjima, starinskim igrama na otvorenom i kulturno-umjetničkom programu tijekom kojeg je po prvi puta uprizoren scenski prikaz naseljavanja Gole. Uz to održan je svečani mimohod tamošnjih udruga i svečano misno slavlje u župnoj crkvi.

Završni dio spomenutog obilježavanja ove visoke obljetnice koja je važna za Golu i cijelo Prekodravlje započet će u subotu, 10. prosinca 2022. godine otvaranjem izložbe pod nazivom „Umjetnici Prekodravlja“. Izložba će biti otvorena u Galeriji Stara škola u 19 sati. Na njoj će biti predstavljena djela likovnih umjetnika koji žive i stvaraju na području Prekodravlja.

U nedjelju, 11. prosinca 2022. godine tijekom cijeloga dana bit će organiziran niz događanja na koja su pozvani svi zainteresirani. Najprije će biti slavljena sveta misa u župnoj crkvi u Goli nakon koje će u 10 sati biti svečano otkrivanje spomen-ploče na zgradi starog župnog dvora. Spomen-ploča će imati natpis s uspomenom na obilježavanje 200. obljetnice trajnog naseljavanja Gole i Prekodravlja hrvatskim stanovništvom, a postavit će ju Općina Gola i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja.

Poslije otkrivanja spomen-ploče započet će znanstveni skup u Dvorani Doma kulture u 10:30 sati. Znanstveni skup pod nazivom „ Prekodravlje u povijesti i sadašnjosti“ organiziraju Općina Gola, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja i Izdavačka kuća Meridijani. Nakon pozdravnih govora organizatora i gostiju bit će izloženo petnaestak referata u kojima će ugledni znanstvenici i stručnjaci govoriti o različitim aspektima života u Prekodravlju tijekom protekla dva stoljeća.

O djelovanju Općine Gola od 1997. godine do danas govorit će općinski načelnik dr. Stjepan Milinković. Pregled arheoloških lokaliteta i nalaza u Prekodravlju dat će ravnatelj Muzeja grada Koprivnice arheolog Robert Čimin. Pregled povijesti Prekodravlja prije i nakon naseljavanja pa sve do Drugog svjetskog rata predstavit će redoviti profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu povjesničar Hrvoje Petrić. O povijesti Prekodravlja u razdoblju od 1945. do 1990. godine kao i o povijesti župa u Goli i Ždali govorit će doktorand povijesti s Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu Nikola Cik. O povijesti obrazovanja i školstva te o društvenom i kulturnom životu u Prekodravlju govorit će učiteljica Žuža Zabjan. Docent s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Petar Feletar objasnit će u svojem referatu geografski i prometni položaj Prekodravlja u prošlosti i sadašnjosti. Šumar Zvonimir Ištvan govorit će o biljno-šumskim značajkama i šumarstvu kao faktoru razvoja Prekodravlja. Akademik Dragutin Feletar opisat će razvoj naseljenosti i strukturu stanovništva Prekodravlja u razdoblju od 1822. godine do današnjih dana. O doprinosu plinskog polja Gola energetici Hrvatske i razvoju Općine Gola govorit će inženjer naftnog rudarstva Mirko Lukić. Povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar govorit će o Golskom slikarskom krugu, a Branko Pleše o tjelesnoj kulturi i športskom životu Prekodravlja.

Prisustvovanje skupu bit će omogućeno za sve zainteresirane koji će u nedjelju doći u Golu, a svatko će za sebe pronaći barem dio izlaganja koja će pridonijeti rasvjetljavanju života u Prekodravlju tijekom protekla dva stoljeća. Ovim bogatim znanstvenim skupom na prigodan način će završiti obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole i Prekodravlja.