Ždala

Ždala

Selo Ždala je smješteno u Prekodravlju i u sastavu je Općine Gola. Nekoć je ovaj dio Podravina bila velika močvara, poplavno područje prepuno dobokog blata zahvaljujući čestim poplavama i promjeni toka rijeke Drave. Ždala je 1815. godine pripadala u sastav župe Brežnica (Mađarski – Berzence) u Vesprimskoj biskupiji.  Budući da se nalazi na samoj mađarskoj granici zanimljivo je da gotovo svi stanovnivi govole dijalektom mađarskog jezika, iako su po nacionalnosti hrvati. Starijim stanovnicima je materinji jezik bio mađarski, tako da su se s hrvatskim jezikom susretali tek polaskom u školu, tako da je danas Ždala jedino mjesto u kojem se govori štokavskim narječjem, u kajkavskom kraju. Danas se to sve više gubi i mnogi mladi ne govore mađarski. Ždala ima 583 stanovnika prema popisu iz 2011. godine. Selo polako odumire zbog migracija i starosti stanovništva. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom.

 

U selu se nalazi dječji vrtić,  područna osnovna škola, do 4. razreda i župnu crkvu koja je posvećena Presvetom Trojstvu.

 

Ždala je oaza prirode obgrljena šumom Repaš, rijekom Dravom i Značajnim krajobrazom Čambina što ju čini bogatom prirodnim bogatstvima i biološkom raznolikosti.

 

U selu aktivno djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo, nogometni klub i osobito aktivna Udruga žena “Hrvatsko srce”.

 

Na rubnom dijelu Ždale smještena je privatna galerija umjetnika Petra Kolarića i njegovog sina Mihaela Kolarića.