Novosti

Završen festival “Novigradske jesenske orguljaške večeri”

U petak 17. studenoga 2023. u novigradskoj župnoj crkvi Rastanka svetih apostola održan je treći i ujedno posljednji u nizu koncerata u sklopu ovogodišnjeg festivala „Novigradske jesenske orguljaške večeri“. Koncert su izveli orguljaš Milan Hibšer i violinist Krešimir Marmilić koji su pokazali svoju virtuoznost i zvukovnu raskoš instrumenata na kojima su zasvirali. Publika koja je i ovaj put potpuno ispunila župnu crkvu uživala je u ovom jedinstvenom glazbenom doživljaju jer spoj orgulja i violine nije uobičajen. „Željeli smo publici dočarati nešto posebno i u tome smo uspjeli jer su orgulje i violina ovoga puta doista zvučale sjajno.“ – Rekao je na kraju koncerta umjetnički ravnatelj festivala maestro Marko Đurakić koji je i sam vrsni poznavatelj orgulja, te idejni začetnik festivala.

Na programu koncerta bila su djela Stjepana N. Spadine (skladatelja i violinista iz 18. stoljeća), Paula Gläsera (njemačkog crkvenog glazbenika i skladatelja), Dietricha Buxtehudea (dansko-njemačkog orguljaša i skladatelja iz doba baroka), Josefa Gabriela Rheinbergera (njemačkog skladatelja, orguljaša, dirigenta i glazbenog pedagoga iz 19. stoljeća) kao i znamenitog francuskog skladatelja Julesa Masseneta (1842.-1912.). Izvedena su i djela suvremenog hrvatskog skladatelja, violinista i violista Miroslava Miletića (1925.-2018.) te Milana Hibšera koji se predstavio Scherzom za violinu i orgulje.

„Možemo biti počašćeni dolaskom ovako poznatih i vrsnih glazbenika u našu relativno malu sredinu i u ime svih organizatora festivala zahvaljujem im i čestitam na uspješno održanom koncertu.“ – rekao je općinski načelnik Zdravko Brljek koji je glazbenicima uručio i prigodne darove. Najveća zahvala ujedno je upućena publici zbog koje je ovaj festival pokrenut i organiziran. „Doista smo oduševljeni dolaskom publike jer je na festivalu na sva tri koncerta sudjelovalo oko tri stotine ljudi. Vjerujem da su svi uživali u vrhunskim izvedbama, a to nam daje poticaj da nastavimo dalje i već sada krenemo s pripremama za 3. festival „Novigradske jesenske orguljaške večeri“ koji će se održati 2024. godine.“ – poručio je u ime svih suorganizatora Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina. Zahvale su upućene i svima koji su doprinijeli da cijeli festival bude toliko uspješan, a posebno domaćem orguljašu Željku Šeničaru te fotografima Josipu Petrasu i Peri Grgiću.

Svim izvođačima koji su ove godine nastupili na festivalu zahvalu je izrekao i domaćin festivala preč. Ljuban Škraba, župnik Župe Rastanka svetih apostola izrazivši zadovoljstvo i ponos što se festival održava upravo u Novigradu Podravskom i što je na koncerte svaki puta došlo tako puno publike. Rekao je da ovi koncerti potvrđuju naziv koji nose orgulje, a to je „kraljica instrumenata“. Podsjetimo da je festival započeo prvim koncertom 21. listopada i nastavljen je koncertom održanim 4. studenoga 2023. Festival su koncertom otvorili umjetnički ravnatelj maestro Marko Đurakić i muški zbor „Sveti Marko Križevčanin“ prikazavši „glazbeni presjek“ sakralne i orguljaške glazbe svih povijesnih epoha, počevši od korala pa sve do glazbe 20. stoljeća. Drugi koncert, na kojem je vjerna publika bila nagrađena prigodnim darovima, održao je mladi glazbenik i višestruki državni prvak u sviranju orgulja Dubravko Ćepulić Polgar koji je svojim izvedbama oduševio sve prisutne.

Autor fotografija: Josip Petras.

 

Galerija fotografija