Novosti

Virovska prkačijada među dobitnicima nagrade Simply the best za 2023. godinu

U utorak, 20. veljače 2024., objavljeni su dobitnici tradicionalne nacionalne godišnje nagrade Simply the Best koju za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i turistički magazin Way to Croatia. Među dobitnicima je i Međunarodni festival malih tradicijskih kolača Virovska prkačijada koja se našla među pet najboljih u kategoriji turističkih manifestacija kojima su glavna tema hrana i piće. Prijavitelj je bila Turistička zajednica područja Središnja Podravina koja je ujedno i suorganizator manifestacije. Spomenuta nagrada bit će uručena na prigodnoj svečanosti 10. travnja 2024. u Biogradu na Moru.

Ovo je priznanje svima koji su u proteklih osam godina uložili svoj trud, znanje i vještine u organizaciju ove manifestacije koja je postala prepoznatljivi simbol Virja. Vijest o osvajanju ove nagrade stigla je u pravo vrijeme kada već intenzivno traju pripreme za ovogodišnju devetu po redu Virovsku prkačijadu koja će se održati od 17. do 19. svibnja 2024. Uz Srebrnu povelju – Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji ruralno-turističkih i tradicijskih manifestacija koju je Virovska prkačijada dobila 2019. godine, ovo je važno priznanje jer potvrđuje kvalitetu i prepoznatljivost manifestacije, ali i cijele destinacije.

Podsjetimo, Virovska prkačijada je tradicionalna turistička manifestacija koja se održava u Virju od 2016. godine. To je prvi europski festival malih tradicijskih kolača inspiriran domaćim kolačićima od prhkog tijesta koji se ovdje nazivaju prkači. Manifestacija čiji se program proteže kroz tri dana sastoji se od stručnih predavanja i radionica, sajma tradicionalnih proizvoda i obrta, natjecanja učenika osnovnih škola i vrtića, natjecanja članica udruga žena iz Podravine i drugih krajeva u pripremi originalnih prkača – izvornih tradicionalnih sitnih kolača koji su se nekoć pripremali tijekom proslava i blagdana. Tu je nekoliko cooking show događanja s poznatim promotorima kulinarstva i slastičarstva, predstavljanje učenika srednjih ugostiteljskih škola te zabavna ponuda s koncertima i različitim nastupima. Svake godine sudjeluju vrhunski slastičari iz raznih dijelova svijet, a do sada su to bile kulinarske reprezentacije iz: Češke, Italije, Slovenije, Armenije, Albanije, Izraela, Amerike, Velike Britanije, Malte, Rusije, Mauricijusa, Indije, Brazila, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Ove godine najavljeni su gosti iz Italije, Vijetnama, Paragvaja i SAD-a, a bit će tu i slastičari iz susjedne Mađarske te Bosne i Hercegovine. Uz tradicionalnu Vrtićku i Malu virovsku prkačijadu te promociju ugostiteljskih zanimanja uz poznate promotore kulinarstva Stevu Karapandžu, Dragicu Lukin, Sandru Jadek i Dražena Đuriševića očekujemo goste iz cijele Hrvatske te dobru zabavu uz koncerte, prigodna natjecanja i druženje pod velikim šatorom.