Recepti

Podravska – Virovska mazanica

Virovska mazanica slastica je koja se priprema diljem Podravine. Godine 2017. dobila je preventivnu zaštitu Ministarstva kulture na tri godine pod nazivom Podravska mazanica, a postupak je pokrenulo društvo žena Virje uz svesrdnu pomoć stručnjaka.

 

TIJESTO:

0,5 kg oštroga brašna

0,5 kg glatkoga brašna

2 žlice (velike) svinjske masti

1,5 žlica (mala) soli

7,5 dl mlake vode

Zamijesi glatko tijesto. Kad se tijesto odvaja od zdjele i kad se pojave mjehurići, tijesto je gotovo. Otprilike nakon pola sata. Tijesto podijeli na 4-5 mlinaca, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da odmara 1 sat.

 

FILA:

2 kg jabuka (naribanih)

20 dkg šećera

20 g cimeta

25 dkg maka (mljevenog)

 

POSTUPAK:

Stolnjak posipaj brašnom i stavi mlinac, lagano ga razvaljaj mlinjčenjakom (cepcom) pa ga premaži svinjskom masti. (Svinjsku mast prethodno miksaj mikserom da se napjeni). Tijesto razvuci koliko got možeš (ovisi o veličini mlinca). Polovinu tijesta posipaj prvo s makom, a zatim po istoj površini s mješavinom od jabuka, šećera i cimeta. Zarolaj tijesto do kraja. Odreži vrškove na rubovima i složi u tepsiju koju si prije namazala svinjskom masti. Kad sve mlince posložiš u tepsiju, premaži svinjskom masti i peci oko 44 minuta na 200 stupnjeva C.

 

Gotovu mazanicu možeš posipati mljevenim šećerom.

 

Virovska mazanica može se pripremiti i s ostalim voćnim punilom kao na primjer: jabukama i orasima, grožđicama i vrhnjem, višnjama i trešnjama.

 

U cijelom postupku pripreme virovske mazanice koristi se svinjska mast koja je prethodno razrađena ručnom pjenjačicom ili električnim mikserom.