Novosti

Virje – rodno mjesto najboljeg hrvatskog biciklista Ivana Levačića

Virje je spremno za sedmu po redu međunarodnu cestovnu biciklističku utrku CRO Race koja će prolaziti hrvatskim cestama od 27. rujna do 2. listopada 2022. Biciklisti će u šest dana prijeći više od 1000 kilometara vozeći lokalnim, županijskim i državnim cestama te će, uz izravan prijenos na Eurosportu, i ove godine kadrovi prirodnih i kulturnih ljepota Hrvatske obići sve kontinente putem prijenosa uživo u 130 zemalja. Prva etapa od Osijeka do Ludbrega dana 27. rujna prolazi kroz Virje gdje je rođen Ivan Levačić kojega smatramo najboljim hrvatskim biciklistom svih vremena. Zato je uz prometnicu na ulazu u Virje postavljen plakat s natpisom i fotografijom Ivana Levačića.

Podsjetimo da je Ivan Levačić Maconja rođen u Virju 25. kolovoza 1931. godine. Njegova bogata športska karijera bila je čudnovata, puna uspona i padova i neobičnih situacija. Kao šesnaestogodišnjak počeo je voziti 1947. godine rabljeni bicikl marke Puch, koji je kupio od svoga prvog zarađenog novca. Zanimljivo je da na njem vozio utrke sve do 1956. godine. Prvu utrku vozio je u rodnome Virju 1949. godine. Budući da nije bio član nijednog biciklističkog kluba, startao je s posljednjeg mjesta. Na kraju je stigao prvi za pola kruga ispred ostalih, od ukupno 10 krugova. Iste godine postao je članom biciklističkog kluba „Podravac“ u Virju. Godine 1950. osvojio je prvenstvo Hrvatske za „kontraše“, i to deset minuta prije drugoplasiranoga, a nagodinu i prvenstvo za juniore, tada već kao član zagrebačkog  „Dinama“. Osim za „Podravac“ i „Dinamo“ vozio je i za koprivnički „Torpedo“, te za „Karlovac i tamošnji „Metalac“.

Sedam godina zaredom nastupao je na utrci „Kroz Jugoslaviju“, a na utrci najboljih biciklista amatera „Tour del’ Avenir“ u Francuskoj 1961. bio je peti. Najveći uspjeh svakako je nastup na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Sedam puta nastupio je na utrci Berlin-Prag-Varšava, a četiri puta na svjetskim prvenstvima u cestovnoj vožnji. Dvostruki je seniorski prvak Hrvatske 1958. i 1961. godine. Bio je vozač neiscrpne snage i upornosti, unatoč nekoliko teških padova. Prema mišljenju „Sportskih novosti“, Ivan Levačić je najbolji hrvatski biciklist svih vremena, a ponosni smo što je potekao iz Virja.