Novosti

Uspješno održani koncerti na orguljama u Podravini

Orguljaška koncertna sezona u Podravini uspješno je započela u subotu 15. travnja kada su održani koncerti na orguljama u Virju, Novigradu Podravskom i Sigecu. Koncerte je organizirala Turistička zajednica područja Središnja Podravina u suradnji s općinama Novigrad Podravski, Virje i Peteranec te župama Rastanka svetih apostola, svetog Martina u Virju i svetog Marka u Sigecu.

Za repertoar i izvedbu bio je zadužen maestro Marko Đurakić, povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije. On je rado viđen izvođač u župama u Podravini, a i ovoga puta se dokazao kao virtuoz i odličan poznavatelj povijesti orgulja našega kraja. Naime, u svakoj crkvi održano je kratko izlaganje o povijesti orgulja dok je povijest župa ukratko predstavio direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik. Svim prisutnima obratili su se i župnici Marijan Kovačić, Ljuban Škraba i Mario Kaniški.

Uz orguljaša Marka Đurakića nastupio je solist Dubravko Kovačević, samostalni umjetnik, psalmist i solist u bjelovarskoj katedrali koji je svojim osebujnim glasom uveličao ovo događanje. Posebno je impresivno bilo čuti izvedbu Ave Maria Franza Schuberta, Jesus bleibet meine Freunde Johanna Sebastiana Bacha i Panis angelicus.

U koncertima su uživali svi koji su se toga dana okupili u crkvama u Virju, Novigradu Podravskom i Sigecu. Za sve je bio organiziran prijevoz autobusom te zahvaljujemo svima koji su se odazvali na ovo događanje i tako upoznali bogatu i vrijednu sakralnu baštinu našega kraja.

Galerija fotografija