Društva

Udruga “Prekodravski zvon” Gola

Udruga „Prekodravski zvon“ Gola osnovana je 1996. godine. Predsjednik udruge je Mladen Večenaj.

Udruga djeluje u četiri sekcije: tamburaška, folklorna, dramska i zbor i njeguje narodne običaje i kulturnu baštinu Prekodravlja i Podravine. Udruga ima pedesetak aktivnih članova.

Raznim koncertima i programima udruga obilježava božićne i uskršnje blagdane, kao i fašničke i martinjske fešte i ceremonije. Redovito sudjeluju na podravskim motivima i županijskim smotrama folklora, a 2003. godine su predstavljali Koprivničko – križevačku županiju na međunarodnoj smotri folklora „Đakovačkih  vezova“ na temu žetvenih običaja Podravine. Čak su dva puta nastupali u emisiji „Lijepom našom“ 1997.g. u Đurđevcu i 2012. g. u Goli. Jedan od važnih uspjeha je snimanje CD s podravskim pjesmama, čime čuvaju kulturnu baštinu za generacije koje dolaze. Nastupali su sudjelovati u programu na inauguraciji prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Prigodnim programom sudjelovali su na prezentaciji „Rječnika Gole“ Ivana Večenaja u izdavačkoj kući „Školska knjiga“ u Zagrebu. Ovakvim programima obogaćuju kulturni život Gole te doprinose obilježavanju značajnih događanja kao i danu općine Gola.

Kroz godine svog djelovanja i rada ostvarili su brojne suradnje i gostovanja kod prijateljskih udruga u županiji, drugim županijama kao i van granica Lijepe naše. Neke od radionica koje su organizirali su radionica izrada pisanica voskom, izrada nakita od prirodnih materijala te izrada božićnih jaslica, nakon čega su postavljene i izložbe radova. Udruga je organizirala brojne izložbe ručnih radova, pisanica, minijatura slika, božićnih zvijezda i božićnih jaslica.

Udruga je ponosna na svoj edukacijski obol, pritom je omogućila poduku sviranja tamburaških instrumenata za preko stotinu djece i mladih Općine. Mnogi su tako i nastavili aktivno svirati. Tako su tamburaši aktivni na županijskim smotrama tamburaških orkestara i ansambala, a imaju i brojna gostovanja pri čemu ističu gostovanje kod udruge „Podravac“ u Zagrebu, a pjevački zbor udruge imao je dva puta prigodu sudjelovati u izravnom prijenosu sv. Mise na hrvatskom radiju kao i na HTV. Osim svega navedenog, Udruga aktivno sudjeluje u izboru najorginalnije nošnje Podravine i Prigorja, kao i u provođenju humanitarnih akcija.

Udruga i dalje aktivno radi kako bi se narodni običaji očuvali i njegovali, te obogatila kulturna baština ovog kraja. Isto tako, važno je raditi na obnovi i kompletiranju narodne nošnje, ali i još važnije – povećanju članstva kulturno umjetničkog društva i rad na zajedništvu.