Novosti

U Virju, Goli i Peterancu uspješno održane edukativne radionice za dionike u turizmu

Na edukativnim radionicama koje je Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“ organizirala ove srijede i četvrtka 24. i 25. siječnja 2024. u Virju, Goli i Peterancu sudjelovalo je ukupno 50 dionika u turizmu. Predavač je bio Luka Jakopčić, osnivač i direktor tvrtke Recider projekt iz Zagreba koja se bavi interpretacijom baštine, storytellingom u turizmu i projektiranjem turističkih ruta. Cilj edukativnih radionica i predavanja bio je potaknuti lokalno stanovništvo na sudjelovanje u turističkoj ponudi kraja u kojem žive i ponuditi im praktične savjet za uspješno vođenje objekata za smještaj turista na konkretnim primjerima s područja cijele Hrvatske. Prisutnima je otkrio neke trikove pomoću kojih bi mogli privući veći broj posjetitelja, ali i upozorio na ono što bi moglo odbiti potencijalne turiste.

„Turistička zajednica područja Središnja Podravina ima odličnu priliku za razvoj kao cjelovita destinacija s velikim brojem uključenih općina, a uzor za svoj razvoj može pronaći u turistički razvijenijim regijama kao što su Međimurje, Istra i Baranja. Ovih dana uspio sam se i sam uvjeriti u potencijale koje ima ovaj dio Podravine, a velik odaziv na ove radionice svjedoči da ima i dovoljno ljudi koji se bave turizmom ili to uskoro planiraju. Jer ipak moramo biti svjesni činjenice da je ključ uspjeha u turizmu uvijek čovjek.“ – rekao je Luka Jakopčić. On je svoj boravak u Podravini iskoristio i za obilazak nekoliko obitelji koje nude smještaj u svojim domaćinstvima i vode OPG-ove kako bi prikupio primjere dobre prakse za predstavljanje u našega kraja u drugim sredinama.

„Ove radionice nastavak su aktivnosti započetih prošle godine kada je na sličan način bilo organizirano predstavljanje primjera dobre prakse iz Baranje, a u planu je održavanje još ovakvih radionica u svim općinama u sastavu TZP Središnja Podravina.“ – rekao je i najavio direktor TZP Središnja Podravina Nikola Cik, zahvalivši predavaču na dolasku i trudu oko istraživanja Podravine kao i svima koji su se odazvali pozivu na radionice.

Radionice su održane u društvenim domovima u Virju, Goli i Peterancu, a prisutnim mještanima obratili su se i općinski načelnici izrazivši zadovoljstvo što se o razvoju turizma u njihovim općinama govori na ovako ozbiljan način. Svi su ujedno potvrdili da za turističke djelatnosti ima dosta interesa među mještanima i da su ovakve radionice svima njima jako korisne.

Fotografije: Đuro Grčić i Denis Ivorek (TZP Središnja Podravina)

Galerija fotografija