Nekategorizirano

U Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina u 2022. godini ostvaren je porast broja dolazaka i noćenja, ali i novih manifestacija

Šetnja kroz naivu u Hlebinama već je tradicionalna manifestacija.

Kraj jedne i početak nove godine uvijek je prilika za osvrt na aktivnosti i rezultate rada u protekloj godini. U Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina doista je bilo mnogo događanja i aktivnosti na što smo posebno ponosni. Gotovo svakog vikenda održana je manifestacija u nekoj od općina koje su u sastavu TZP Središnja Podravina, a često puta su u isto vrijeme bile po dvije, tri ili čak i više manifestacija, pogotovo u ranu jesen i u doba adventa. Neke od ovih manifestacija već smatramo tradicionalnima, a neke su održane po prvi puta i za njih se nadamo da će postati tradicionalne jer su već počele pripreme za njihovo održavanje i ove 2023. godine.

Podravski piknik na Šoderici održan je 4. rujna 2022.

Podsjetimo samo na neke od najuspješnijih manifestacija. U svibnju je u Virju održana 7. po redu Virovska prkačijada kao jedna od najvećih turističkih manifestacija na području TZP Središnja Podravina. Na imanju Stari zanati u Hlebinama već tradicionalno je održana Šetnja kroz naivu. Tijekom ljeta i jeseni održano je mnoštvo događanja u Art centru Ješkovo u suradnji s udrugom Motacilla alba, likovne kolonije, radionice, različiti susreti i okupljanja i međunarodni simpozij umjetničke keramike čime Prekodravlje i Općina Gola postaju prepoznatljiva odredišta na turističkoj karti Hrvatske. Po prvi puta je ove godine održan Podravski piknik na Šoderici čijim su uspjehom bili zadovoljni organizatori, sudionici i posjetitelji te je u planu održavanje još ovakvih i sličnih manifestacija na Šoderici, odnosno na području Općine Legrad. Dvodnevno obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave, 23. i 24. rujna 2022. nizom kulturnih, sportskih, edukativnih i gastronomskih događanja također je manifestacija koja je održana po prvi puta i koja je oduševila sve koji su sudjelovali, a održana je u čak nekoliko općina koje su u sastavu TZP Središnja Podravina.

Advent u Hlebinama.

TZP Središnja Podravina aktivno je sudjelovala u obilježavanju „200 let Gole“, manifestacije kojom su se tijekom 2022. godine žitelji Gole i cijelog Prekodravlja prisjetili preseljenja svojih predaka i njihovog trajnog naseljavanje u Prekodravlju. Ljeto je bilo posebno bogatao događanjima u Molvama gdje je obilježen Dan Općine Molve i Velika meša, a nakon toga i Dan Općine Hlebine gdje je u studenom po prvi puta organizirana manifestacija Dani svete Katarine s orguljaškim koncertom, izložbama i prigodnim adventskim sajmom. Vrlo uspješni orguljaški koncerti održani su također i u Novigradu Podravskom u organizaciji Općine i Župe Rastanka svetih apostola kao i adventski sajam.

Treba istaknuti da je TZP Središnja Podravina u protekloj godini dobila financijsku potporu za čak šest projekata iz Fonda za udružene turističke zajednice i Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent. Najveći od tih projekata bilo je postavljanje informativnih turističkih ploča s kartom turističkih atrakcija koji je sufinancirala Hrvatska turistička zajednica i koji je realiziran pred kraj 2022. godine kada je u svih šest općina u sastavu TZP Središnja Podravina postavljena jedna takva karta.

Uz Međunarodni dan rijeke Drave održana je likovna kolonija.

Ono što većinu zanima na završetku godine su brojke, odnosno statistički podaci o broju dolazaka i ostvarenih noćenja. Tu treba napomenuti da je u 2022. godini zabilježeno znatno povećanje dolazaka u odnosu na prijašnje razdoblje te je ostvareno 1.198 dolazak pri čemu je domaćih turista bilo 477, a stranih 721. Povećao se i broj noćenja pa je u protekloj godini ostvareno njih 2.508 , a najviše noćenja su ostvarili strani turisti (1.510). Strani gosti po dolascima najbrojniji su iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Srbije, Slovenije, Poljske, Češke, Italije, Mađarske, Slovačke, Švicarske i drugih.

Prizor s jedne od likovnih kolonija na Ješkovu.

Ono čime smo još jako zadovoljni je povećanje broja objekata za smještaj gostiju pri čemu je, od ukupno 27 na našem području, njih 5 otvoreno upravo u protekloj 2022. godini. Stoga zahvaljujemo i čestitamo svima onima koji se odlučuju na otvaranje objekata za smještaj gostiju i na taj način sudjeluju u poboljšanju turističke ponude ovoga kraja.

Ujedno zahvaljujemo na suradnji svim suradnicima, udrugama, općinama, općinskoj načelnici i načelnicima te njihovim suradnicima na realizaciji projekata. Planova ne nedostaje niti za ovu godinu te se nadamo uključenju još nekih općina u sastav Turističke zajednice područja Središnja Podravina.