Novosti

U Hlebinama od 25. do 27. studenoga 2022. obilježeni Dani svete Katarine

Tijekom vikenda od 25. do 27. studenoga 2022. godine u Hlebinama je nizom različitih događanja obilježen blagdan svete Katarine i početak adventa. Ideja za ovu novu manifestaciju nastala je iz želje da se obilježi blagdan nebeske zaštitnice mjesta, župe i župne crkve u Hlebinama, a s obzirom na to da je istoga vikenda započeo advent ili došašće povezana su ova događanja te je osim blagdana svete Katarine obilježen i početak adventa.

Organizatori Dana svete Katarine su Turistička zajednica područja “Središnja Podravina“ i Općina Hlebine, a u suradnji sa Župom sv. Katarine u Hlebinama. Stoga posebnu zahvalu upućujemo hlebinskom župniku preč. Josipu Đurkanu i župnom zboru sv. Katarine. Prigodom obilježavanja Dana svete Katarine objavljen je prigodni katalog s tekstovima o povijesti župne crkve u Hlebinama, orguljama i životopisom sv. Katarine, a tu je i osvrt na 45 godina djelovanja župnoga zbora. U katalogu su uz program koncerta obavljeni životopisi Natalije Kralj i fr. Bonifacija Franje koji su održali koncert sakralne glazbe.

Uoči početka obilježavanja Dana svete Katarine upriličeno je otvorenje izložbe članova Udruge hlebinskih slikara i kipara naive iz Hlebina. Izložba je prigodno nazvana „Sveta Kata, sneg na vrata“ i otvorena je u četvrtak, 24. studenoga 2022. godine u Društvenom domu u Hlebinama. Uz predsjednika spomenute udruge Zlatka Kolareka, na otvorenju su govorili načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je izložbu proglasio otvorenom. Svoje radove izložili su slikari i slikarice Nadica Belec, Radmila Bošnjak Kolarek, Tomislav Grabar, Josip Gregurić, Iva Hodalić, Đuro Jaković, Antonio Kolarek, Marko Kolarek, Zlatko Kolarek, Željko Kolarek, Marinko Krtanjek, Branko Matina, Nada Pakasin Petrić, Stjepan Pongrac, Zlatko Štrfiček, Denis Toth, Dražen Tetec, Ljerka Tropšek i Vjekoslav Viker te kipari Dragutin Ciglar, Zvonimir Dangubić, Dražen Kuharović i Miljenko Petrić.

Na sam dan sv. Katarine u petak, 25. studenoga 2022. godine u 11 sati slavljena je svečana sveta misa u župnoj crkvi sv. Katarine. Misno slavlje predvodio je župni vikar iz Molva fra Franjo Čolakovac uz prisutnost domaćeg župnika i više svećenika iz okolice.

Još jedna izložba u Hlebinama otvorena je u petak, 25. studenoga 2022. godine u Galeriji naivne umjetnosti. Na izložbi koja je nazvana „Kruh naš svagdašnji“ izložena su djela 26 slikara i kipara na temu kruha. Izložbu je otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, a o izložbi su govorile autorice postava i kataloga Helena Kušenić i Vesna Peršić Kovač, kustosice iz Muzeja grada Koprivnice. Osim Helene Kušenić, djela za ovu izložbu odabrale su povjesničarke umjetnosti Iva Kožnjak iz Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Mihaela Cik iz Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Sudionici izložbe „Kruh naš svagdašnji“ su: Đurđica Balog, Nadica Belec, Dragutin Bobovec, Martin Đukin, Stjepan Đukin, Franjo Filipović, Alen Gjerek, Tomislav Grabar, Josip Gregurić, Mirko Horvat, Martin Hrženjak, Stjepan Ivanec, Đuro Jaković, Željko Kolarek, Martin Kopričanec, Željko Korošec, Branko Matina, Franjo Mustač, Stanko Padarić, Franjo Ružman, Zvonko Sigetić, Zlatko Štrfiček, Dražen Tetec, Petar Topljak, Franjo Vujčec i Đuro Zvonar. Obje izložbe u Hlebinama ostat će otvorene do 15. prosinca 2022. godine.

Vrhunac obilježavanja blagdana sv. Katarine bilo je navečer u župnoj crkvi gdje je navečer misno slavlje predvodio fra Zdravko Tuba, gvardijan samostana Uznesenja BDM i župnik u Molvama. Misno slavlje uveličao je župni zbor koji je na ovaj način obilježio 45. obljetnicu svojega djelovanja. Zbor djeluje pod vodstvom prof. Josipa Ružića, a dio članova aktivno djeluje u zboru svih 45 godina.

Poslije večernje svete mise održan je koncert sakralne glazbe pred brojnom publikom u crkvi sv. Katarine. Koncert su održali sopranistica Natalija Kralj i fr. Bonifacije Franjo koji je svirao na novoobnovljenim orguljama. Izveli su 12 glazbenih djela među kojima su, primjerice skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka i Ivana pl. Zajca. Raskoš soprana Natalije Kralj i virtuoznost fr. Bonifacija Franje oduševili su publiku koja je izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom. Zajedničko druženje izvođača i članova župnog zbora nastavljeno je u župnoj dvorani gdje su razmijenjeni i prigodni darovi.

Program je nastavljen u nedjelju, 27. studenoga 2022. godine kada je u Hlebinama održan sajam domaćih proizvoda koji je prigodno nazvan Katarinskim sajmom. Nekoliko obrtnika i OPG-ova predstavilo se sa svojim proizvodima te su posjetitelji sajma mogli nabaviti med, likere, voćna vina i rakije, prerađevine od meda i rukotvorine od domaćeg platna. Poslije svete mise upriličeno je zajedničko užiganje prve adventske svijeće na velikom adventskom vijencu koji je postavljen u Parku skulptura ispred Galerije naivne umjetnosti. Uz veliki broj okupljenih mještana događaj su uveličali mališani iz hlebinskog Dječjeg vrtića „Leptirić“ koji su sa svojim odgajateljicama izveli prigodnu recitaciju. Prisutne je pozdravila općinska načelnica Božica Trnski, a prvu svijeću na adventskom vijencu upalio je direktor Turističke zajednice područja „Središnja Podravina“ Nikola Cik. Tako je na simboličan način u Hlebinama posljednjeg vikenda u studenom započeo advent i iščekivanje Božića.

 

 

Galerija fotografija