Novosti

Treći u nizu koncerata u sklopu festivala „Novigradske jesenske orguljaške večeri“ održat će se 17. studenoga 2023.

Vrhunac ovogodišnjeg drugog po redu festivala „Novigradske jesenske orguljaške večeri“ bit će u petak 17. studenoga 2023. kada će održati posljednji u nizu koncerata koji će izvesti glazbenici Milan Hibšer i Krešimir Marmilić. Bit će to posebno zanimljiv spoj dvaju instrumenata jer će Milan Hibšer nastupiti na orguljama, a Krešimir Marmilić na violini. Stoga pozivamo sve da uživaju u ovom jedinstvenom glazbenom doživljaju ovoga petka u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom. Koncert će započeti u uobičajenom terminu u 18 sati, a ulaz je slobodan.

Na programu koncerta su djela Stjepana N. Spadine (skladatelja i violinista iz 18. stoljeća), Paula Richarda Gläsera (njemačkog crkvenog glazbenika i skladatelja), Dietricha Buxtehudea (dansko-njemačkog orguljaša i skladatelja iz doba baroka), Josefa Gabriela Rheinbergera (njemačkog skladatelja, orguljaša, dirigenta i glazbenog pedagoga iz 19. stoljeća) kao i znamenitog francuskog skladatelja Julesa Masseneta (1842.-1912.). Bit će tu i djelo suvremenog hrvatskog skladatelja, violinista i violista Miroslava Miletića (1925.-2018.) te Milana Hibšera koji će se predstaviti Scherzom za violinu i orgulje (Na temu adventske pjesme „Ptičice lijepo pjevaju“). Milan Hibšer, naslovni orguljaš bazilike sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu, profesor je crkvene glazbe, magistar sakralne glazbe te profesor filozofije i religijske kulture. Usavršavao se na seminarima i majstorskim tečajevima u domovini i diljem Europe (Španjolska, Poljska, Njemačka, Francuska, Italija, Austrija i drugdje). Kao orguljaš korepetitor, improvizator i aranžer snimio je nekoliko CD-a. Bavi se skladanjem liturgijske, komorne, zborske i orguljaške glazbe te je pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja i član Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Za svoj skladateljski rad dobio je dvije brončane nagrade na međunarodnom natječaju za nove skladbe “CRO PATRIA”, 2018. i 2019. godine te srebrnu nagradu na natječaju Hrvatskog sabora kulture 2020. godine. Jedan je od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljaškom improvizacijom. Kao orguljaš nastupao je u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Italiji, Češkoj i Mađarskoj, a u Hrvatskoj je svirao na svim većim festivalima orguljaške glazbe. Predaje improvizaciju, organografiju i orgulje na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Violonist Krešimir Marmilić iz Zagreba na umjetničkoj glazbenoj sceni djeluje više od tri desetljeća. Diplomirao 1987. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se, između ostaloga, u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Na koncertnim podijima nastupa kao solist ili kao član komornih ansambala. Koncertno nastupa i u programima elektronskih medija. Više od 30 godina pronalazi i praizvodi djela starih hrvatskih autora i vrlo je aktivan u revitalizaciji djela hrvatske glazbene baštine. Osnivač je i voditelj ansambla, gudačkog kvarteta i tria “Cadenza”. Član je Chordes tria, Klavirskog tria MAK, Komornog tria i dua Crisostomo. Uspješno surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima. Svirao je u orkestrima u SAD-u, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Organizatori su ponosni što će ova dvojica umjetnika nastupiti u sklopu festivala koji se održava u Novigradu Podravskom i pozivaju svoju vjernu publiku i sve ljubitelje glazbe na koncert koji će se održati ovoga petka. Podsjetimo da je festival započeo prvim koncertom 21. listopada i nastavljen je koncertom održanim 4. studenoga 2023. Festival su koncertom otvorili umjetnički ravnatelj maestro Marko Đurakić i muški zbor „Sveti Marko Križevčanin“ prikazavši „glazbeni presjek“ sakralne i orguljaške glazbe svih povijesnih epoha, počevši od korala pa sve do glazbe 20. stoljeća. Drugi koncert na kojem je, podsjetimo vjerna publika bila nagrađena prigodnim darovima, održao je mladi glazbenik i višestruki državni prvak u sviranju orgulja Dubravko Ćepulić Polgar koji je svojim izvedbama pokazao svoju virtuoznost te još jednom potvrdio ranije prikazanu zvukovnu raskoš novigradske „kraljice instrumenata“. Stoga se i ovoga puta Općina Novigrad Podravski, Župa Rastanka svetih apostola i Turistička zajednica područja Središnja Podravina nadaju uspješnom koncertu i vrhunskom glazbenom doživljaju.