Nematerijalna kulturna baština

Tradicijsko lončarstvo

Tradicijsko lončarstvo vještina je izrade keramike koja se u Središnjoj Podravini njeguje od davnina što za osobne potrebe, što za prodaju. Umijeće izrade keramičkih predmeta prenosila se s koljena na koljeno muškim članovima obitelji.

Glina se kopala ručno i pospremala u posebnu za čuvanje gline spremnu prostoriju, ili ograđen prostor. Gotovi proizvod je ovisio o kvaliteti gline stoga se velika pozornost pridavala kvalitetnoj sirovini, čistila se od primjesa i posebno čuvala od vanjskih utjecaja.

Predmeti se izrađuju na kolu te se nakon oblikovanja peku. U pravilu se peku dva puta. Prvo pečenje traje od četiri do pet sati i temperatura se postepeno penje do 500 stupnjeva celzijevih stupnjeva, pri takvoj temperaturi mijenja se boja posude. Tada se postepeno hladi i kada se ohladi, nanosi se glazura kako bi se postigla čvrstoća i nepropusnost posuđa. Glazura koja se koristi obično je bijele, žute ili zelene boje. Kada se na posudu nanese glazura iznova se peče. Ovoga puta na temperaturi između tisuću i tisuću dvjesto stupnjeva celzijevih.