Virovska prkačijada

Što su prkači?

Prkači su tradicionalni sitni kolači od tijesta koji se rade od brašna, masti, šećera, jaja i začina: papra, cimeta, klinčeca, ruma, koji su se nekoć najčešće spravljali uoči blagdana i proslava. Nazivali su ih prkačevi, drobni prkači, prkanci, prvkeci ili prkači. Tijesto se tanko razvalja, te se reže želescima, limenim modlicama u obliku srčeka, ribica, bebica, zečeka, zvezdica ili se režu čašom. Čašom se režu i “ribice” – polumjeseci.

 

Podravske kuharice su vične i daleko poznate kao vrsne domaćice koje su vještine i znanja iz kuhinje uglavnom prenosile s koljena na koljeno: od majke kćeri, od svekrve snahi, susjede susjedi, kume kumi… Obično je svaka obitelj imala debelu bilježnicu u koju su se rukom ispisivale tajne ovih majstorica kuhinje. Žene su znale reći: “Jedno testo – 15 feli kolača” ili “9 feli z jedne struganje”. Modlice su domaćice međusobno posuđivale jedna drugoj kako bi imale što više “fela”. U prkače su kasnije dodavale i malo praška za pecivo, malo sode bikarbone ili koju žličicu salakalije odnosno licitarskog kvasca u prahu, amonijak bikarbonata. Naziv ovih sitnih kolačića je vjerojatno povezan s time što su napravljeni od prhkog tijesta.

 

O prkačima se u literaturi može pronaći jako malo. Etnologinja Nada Matijaško iz Muzeja prehrane Koprivnica tvrdi kako se radi o kolačićima koje su domišljate Podravske domaćice umijesile po uzoru, s jedne strane na gradske suhe čajne kolačiće, a s druge strane na još dostupnije, licitarske kolače, koje su prilagodile svojeim potrebama i mogućnostima. Prkači su najvjerojatnije nastali u 19. stoljeću, a svakako kada su se u kuhinjama uvriježili štednjaci, odnosno zidane peći s jednim ili dva rola jer prkači se ne peku u krušnim pećima.

 

Prkači nisu skupi kolači, i moguće je da su odraz skromnijih mogućnosti tijekom nekog povijesnog razdoblja, a različite varijacije oblika i dodanih sastojaka omogućuju da se u kući za blagdane i svetkovine postigne željeni dojam obilja i blagostanja. Kako bi prkači bili što raznovrsniji, pečeni su se cukorili, mazali pekmezom, kavom divkom, jajcetom…

 

Poznati slikar Ivan Lacković Croata u sjećanjima o Božiću ispričao je: “Moja je mama od istog tijesta pekla tri vrste prkača, jedne je mazala žumanjcem, druge posipala kavom divkom, a treći su bili bez dodatka. “