Rijeka Drava i Bilogora

Rijeka Drava

Rijeka Drava duga je 725 km. Povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije s panonskim područjima Hrvatske i Mađarske. Jedan je od najvećih pritoka Dunava, a ove dvije rijeke s Murom čine veliko europsko riječno područje. Rijeka Drava okosnica je planiranog UNESCO-ova Prekograničnog rezervata biosfere „Mura – Drava – Dunav“ koji će nakon osnivanja biti najveće europsko zaštićeno riječno područje (700 km). Izvor rijeke Drave nalazi se u planinskom lancu Dolomiti diSesto. Ono je u blizini jezera Dobbiaco (Toblach) u Italiji, na 1450 metara nadmorske visine. Rijeka teče prema istoku kroz Austriju (Tirol i Korušku). Tamo je sastavni dio Dravske doline, najduže uzdužne doline u Alpama. Odande teče jugoistočno kroz Sloveniju, vijuga kroz Hrvatsku i jug Mađarske, gdje tvori granicu između dviju zemalja. Zatim konačno doseže Dunav u blizini grada Osijeka.

 

Drava ima najveći protok u srpnju, kad se tope ledenjaci, i u studenome zbog jesenskih oborina iz širokog alpskog zaleđa. Slivno područje Drave u Italiji i Austriji pokriva 10.964 km², u Sloveniji 2.700 km², a u Hrvatskoj 7.015 km². Dio Drave jedan je od posljednjih poluprirodnih vodotoka u srednjoj Europi. Izgradnjom 22 hidroelektrane u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj rijeka je presječena i od svih 700 km ostao je samo mali dio prirodnog vodotoka, koji se uglavnom nalazi u Hrvatskoj.

 

Dravu stanovnici Središnje Podravine smatraju „svojom“ rijekom. Sve aktivnosti i život usko je vezan uz ovu ljepoticu. Pozivamo vas da se opustite na njenim obalama. Uživate u ljepoti okolice, uživate u miru i zvukovima čiste prirode. Ukoliko ste skloniji avanturizmu, tada se okušajte u vožnji kajaka, broda ili raftingu, kako biste što bolje upoznali tajne ove pomalo divlje rijeke koju iz tog razloga nazivaju „europskom Amazonom“. Ona krije mnoge tajne i legende. Otkrijte ih.