Novosti

Projekt očuvanja ruške tepke u Virju

Turistička zajednica područja Središnja Podravina dala je podršku neobičnom, ali hvale vrijednom projektu koji u Virju traje već nekoliko godina. Riječ je o očuvanju jedne vrste kruške koja je poznata pod nazivom tepka (Pyrus communis L). Smatramo ju jednom od starinskih voćnih sorti u Podravini jer je rasprostranjena u doba Vojne krajine, odnosno o 18. stoljeću kada su vladari Marija Terezija i Josip II. poticali podanike da kod svojih kuća sade ova stabla. Spomenimo da su na isti način poticali sadnju oraha, dudovih stabala i krumpira.

Kao što je to slučaj i s drugim starinskim sortama voća, tako je i tepka gotovo potpuno nestala iz naših krajeva iako se velika stabla zbog svoje dugovječnosti (tepka može doživjeti više od stotinu godina) mogu pronaći ponegdje u dvorištima seljačkih kuća, a pogotovo u vinogradima. Naime, tepka je omiljeno voće za rakiju pa goričari rado skupljaju njene plodove. Osim toga, plodovi tepke mogu se osušiti i konzumirati kao poslastica. Stoga je opravdano razmišljati i brendiranju proizvoda od tepke i koristiti ih kao svojevrsni suvenir.

Tepka u Virju sigurno neće izumrijeti zahvaljujući inicijativi koju je pokrenuo Mladen Mesarov 2015. godine kada je posađena sadnica kruške tepke u dvorištu Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara, a dvije godine kasnije i u dvorištu župnoga dvora. Ove javne lokacije odabrane su kako bi bile primjer svima drugima, a pogotovo mladima. Stoga projekt sadnje tepki zdušno podržava ravnateljica Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara u Virju Marica Cik Adaković. Kod župnog dvora je tepka posađena uz blagoslov tadašnjeg virovskoga župnika vlč. Ivice Bačanija, a njegov nasljednik vlč. Marijan Kovačić također je dao podršku i predložio neke nove ideje kao što je uzgoj kruške u boci.

U projekt se uključila i Udruga vinogradara, voćara i pčelara iz Virja te je kod njihove etno kleti također posađena tepka ruška. Osim toga, posađena je i sadnica mandale, tj. marelice (Prunus armeniaca L). Sadni materijal pripremio je Mladen Mesarov cijepljenjem (kalemljenjem) sorti na divlje podloge; tepku je cijepio na podlogu divlje kruške, a mandalu na podlogu divlje šljive. Plemke za cijepljenje mandale je uzeo kod dugogodišnjeg člana Udruge vinogradara voćara i pčelara iz Virja Željka Careka koji u vinogradu ima pedesetak godinu staru marelicu koja obilno rodi i otporna je na proljetne mrazove. Stoga je pohvalno uključivanje predsjednika Marijana Cepetića i članova Udruge vinogradara voćara i pčelara iz Virja u ovaj projekt kako stare sorte voćaka koje su nekada krasile gotovo svako dvorište ne bi potpuno pale u zaborav i izumrle.

Osim sadnje novih sadnica, vodi se briga o onim stablima koja su posađena prije 5 i više godina. Tako je ove jeseni, u tjednu nakon Martinja, obavljena gnojidba i orezivanje tepki kod škole i farova u Virju. Ove jesenske radove organizirao je Mladen Mesarov, uspješni proizvođač voćnih prerađevina na svojem OPG-u kojeg je na brigu o očuvanju tepke ruške potaknula činjenica što stara stabla ove voćke sve više nestaju na području Podravine. U radovima su sudjelovali viši stručni savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede diplomirani inženjer agronomije Leon Golub, član Općinskog vijeća Ivan Rerih, predsjednik Mjesnog odbora Virje Tomislav Embreuš i direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik.

Galerija fotografija