Novosti

Prijavite se za sudjelovanje na gulašijadi u Hlebinama

Općina Hlebine i Turistička zajednica područja Središnja Podravina pozivaju sve zainteresirane da se prijave na natjecanje u pripremi goričkog gulaša u povodu Dana Općine Hlebine.

Mjesto održavanja: igralište NK Lipa u Hlebinama

Datum održavanja: subota, 16. rujna 2023., od 15:00 do 18:00 sati

Ekipa se sastoji od dva člana, a priprema traje 2 – 3 sata. Kotizacija od 5 eura uplaćuje se na dan i na mjestu održavanja natjecanja.

Organizator osigurava: 3 kg mesa (svinjetina) po ekipi, 1,5 kg krumpira, pitku vodu za kuhanje i stol za ekipe.

Natjecatelji donose: kotlić sa stalkom (minimalno 5 litara, maksimalno 10 litara), plinski plamenik ili drva, začine (po vlastitom izboru) i kulinarski pribor.

Ocjenjivačka ekipa od tri profesionalna kuhara će ocjenjivati bodovima od 1 do 10. Ocjenjivat će se sljedeće: boja, izgled, miris, ljutina, okus i gustoća.

Prve tri ekipe dobivaju nagrade koje osiguravaju organizator i sponzori.

Za kuhanje gulaša predviđeno je vrijeme od 15:00 do 17:00 sati nakon čega slijedi degustacija i ocjenjivanje te proglašenje pobjednika i podjela nagrada. Nakon ocjenjivanja sav gulaš će se podijeliti mještanima i posjetiteljima.

Svaka ekipa prije početka kuhanja dobiva kovertu s imenom u dva primjerka, jedan primjerak ostaje kod kuhara, a drugi se zatvara u kovertu. Po završetku kuhanja uzorke za ocjenjivanje potrebno je servirati u plastične zdjelice ispod koje treba staviti kovertu s nazivom, koje pred žiri donose osobe od strane organizatora. Nakon što žiri degustira i ocijeni, organizator otvara koverte prema brojevima koje je označio žiri svojim brojevima.

Gulaš je vrsta guste juhe koja se može pripremati s raznim vrstama mesa. Sadrži niz sastojaka, između ostalog meso, krumpir, luk, rajčicu, češnjak, papar, ljutu papriku i slično. Kuha se nekoliko sati. Izvorno se radilo isključivo o jelu spravljenom od govedine, a kasnije i ovčetine, da bi se vremenom proširilo na gotovo sve vrste mesa, uključujući i meso divljači. Glavni sastojak meso može biti i po izboru kuhara, kao i dodatni sastojak krumpir ili nešto slično, ali osnova postupka kuhanja mora ostati što bliže izvornom receptu.

Prijave se zaprimaju u Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina na brojeve 048/621-283 i 099 609 7337 ili na e-mail: [email protected] najkasnije do petka, 15. rujna 2023. u 12:00 sati.