Recepti

POGAČA ZA GORIČNO BRANJE I MARTINJE

POGAČA

 

TIJESTO

 

60 dkg oraha

kila brašna

jedno jaje

žlica šećera

malo posoliti

3 dcl vode

30 dkg maslaca

 

PUNJENJE

 

60 dkg oraha

šećer (po želji)

 

POSTUPAK

 

Brašno, maslac, jaja, malo soli i šećera zamijesiti u tijesto. Poslije toga dodati vode, da tijesto ne bude pretvrdo niti premekano, tako da se može bolje sa valjkom za tijesto razvaljati. Dok je tijesto gotovo, onda se razvuče metar i pola po dužini, a po širini 40 cm. Na jednu polovicu stavljaju se orasi pomiješani sa šećerom. Gornja polovica se preklopi na te orahe i razvuče se na metar dugačko, i sad se orasi stave na onu stranu gdje nisu bili, i onda se na golo tijesto preklopi na to tijesto s orasima još dva puta. Tijesto se mora preklopiti pet puta, a četiri puta se posipavaju orasi. Tijesto se stavi u pekač (tepsija) i mora se polako peći gotovo jedan sat.

 

Izvor i foto: Marija Bukovčan – Novogradske priče za sečanje i pripovedanje; Foto: gorični berači