Recepti

Pogača z oreji

Podravska pogača z oreji stara je i jednostavna poslastica koju na području od Podravskih Sesveta pa sve do Novigrada Podravskog, priprema već pet generacija domaćica ovog dijela Podravine. Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 2017. godine stavljena je pod preventivnu zaštitu na razdoblje od tri godine, a nositeljice su Udruga žena Đurđevac, koje unatoč brojnim varijacijama recepta za ovu slasticu, pripremaju na način kako je navedeno u nastavku.

 

Želite li i sami uživati u nematerijalnom kulturnom dobru Podravine, pogači z oreji, pronađite recept u nastavku. Ili nas posjetite i sami doživite okus ove slastice.

 

RECEPT ZA PRIPREMU IZVORNE POGAČE Z OREJI:

1 kg glatkog brašna

0,50 l mlake vode

10 gr soli

150 gr šećera

500 gr oraha

1 žlica masti

 

PRIPREMA:

Od brašna, soli i vode zamijesiti glatko tijesto, a orahe istući u drvenom možđaru ili samljeti u stroju za meso. Tijesto se razvalja i pospe prvim dijelom oraha i šećera. Posuti orasi i šećer se lagano utisnu u tijesto i ono se mora preklopiti. Preklopljeno tijesto, iznova se razvalja, pospe drugim dijelom oraha i šećera i ponovno preklopi. Postupak se ponavlja još jednom. Uz kratke odmore između preklapanja, na kraju se tijesto razvalja na veličinu tepsije. Stavi se u namašćenu tepsiju, gornja kora prošara u obliku romba tupim nožem i nabocka vilicom, te peče u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva.

 

Foto: djurdjevac.hr