Podravska mazanica

Podravska mazanica

Mazanica je staro podravsko jelo. Taj kolač od vučenog tijesta u ravničarskoj i bilogorskoj Podravini oduvijek se pripremao i za svečane prigode i za težake. Recepti i umijeće izrade prenosili su se generacijama. Udruga žena Virje potaknula je upis virovske mazanice u Registar nematerijalnih kulturnih dobara naše zemlje, što su i uspjele u studenom 2017. godine kada su članice “Društva žena Virje” primile Rješenje iz Registra kulturnih dobara RH kojim se potvrđuje da je Ministarstvo kulture  preventivno zaštitilo “Podravsku mazanicu” na tri godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

 

Prva je ideja ovom desertnom jelu dati ime “Virovska mazanica”, no budući da su starije kazivačice i razna istraživanja dokazali da se mazanica peče na području cijele Podravine, zaštićen je naziv “Podravska mazanica”.

 

Što je zapravo mazanica, podrobnije je objasnila predsjednica Udruge žena Virje Jasna Šignjar:

 

“Mazanica” se pripremala prije težačkih radova u polju, ali bila je i neizostavan dio svečanih stolova, slavlja, blagdana, te je uvijek bila rado viđena slastica na podravskom stolu. Ovaj kolač od vučenog tijesta s nadjevom u Podravini se oduvijek pripremao jer je ovisio o domišljatosti domaćice i pripremao se s onim što jedno domaćinstvo ima. Prema nekim dokumentima, priprema se više od 110 godina, a umijeće pripreme se prenosilo s koljena na koljeno, djevojke su naučile od svojih baka, snahe od svekrva, kako se priprema mazanica. Mazanica se mijesi sve dok zdjela i prsti ne ostanu čisti.

 

Društvo žena vidje počelo je organizirati radionice izrade mazanice jer im je cilj maknuti sa stola gotove kore, te vratiti običaj pripreme domaćeg vučenog tijesta. Naša baština je iznimno bogata i raznovrsna i mi se imamo čime ponositi. “Naš ponos i dika je naša mazanica.’, kažu žene u Virju.

 

S mnogo se ljubavi prenose vještine i tajne pripreme te znanja i priče o mazanici. Svoje prvo predstavljanje virovske mazanice članice su imale 2016 godine u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Isti su dan gostovale na Međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoredarstva i konditorstva Interslast u Tuheljskim toplicama. Tamo su u tradicionalnoj nošnji Virja prikazale izradu virovske mazanice kao autohtone slastice.

 

U travnju 2016 gostovale su na 16. Kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva Hrvatski pekar u Varaždinu te su i tamo održale radionicu izrade mazanice izazvavši pažnju brojnih posjetitelja. Predstavljanje su nastavile u Đurđevcu na festivalu proizvoda zaštićenih kao nematerijalno kulturno dobro Podrafest.

 

Članice Društva nisu samo spretne u izradi mazanice već i u pripremanju prkača i ostalih kolača što su dokazale osvajanjem prvog mjesta na Martinjskoj prodajnoj izložbi kolača, osvojivši prvo mjesto za čokoladne kocke.

 

Posebno su ponosne što su bile suorganizatorice Virovske prkačijade na kojoj su osvojile treće mjesto u kategoriji Najprkač. Ova manifestacija svake godine izaziva sve više i više pažnje domaćim, ali i inozemnim gostima.

 

Ova inicijativa ima za cilj potaknuti lokalne ugostitelje da u svoju ponudu uključe tradicionalna jela, pića i slastice što je potreba ukoliko želimo razvijati kvalitetnu turističku ponudu koju traže svi željni kušanja autohtonih proizvoda.

 

Foto: Marko Miščević, Dobra hrana