Radionice

Oslikavanje uskršnjih jaja – pisanica

Umijeće ukrašavanja jaja – pisanica u Podravini je tradicija koja je vezana uz kršćanski blagdan Uskrsa. Ovo umijeće ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Na području Podravine poznato je nekoliko tehnika ukrašavanja, od kojih su neke karakteristične za pojedina sela. Tako razlikujemo tehniku pisanja voskom, tehniku struganja, pisanja “železnom vodom”, odnosno solnom kiselinom, ukrašavanje pisanica umatanjem, ljepljenjem biljke sitine te ukrašavanje otiscima biljaka.

 

Na kreativnoj radionici naučiti ćete tehniku ukrašavanja jaja voskom kako biste dobili unikatnu višebojnu pisanicu, te se upoznali s ovom vještinom i motivima koji su karakteristični za područje Podravine.  Vaše putovanje u svijet boja, simbola i osobne kreativnosti započet ćete potragom za materijalima iz prirode od kojih ćete izrađivati pisaljke, koja se u Podravini naziva kičica, a izrađena je od grančice na koju je pričvršćena bakrena žica. Neke se kičice izrađuju od metalnog pera. Njima ćemo na površinu jajeta nanositi rastopljeni vosak, te ih na taj način oslikavati.

 

Nakon druženja na ovoj radionici, ovu tehniku možete isprobati i kod kuće, s vašom novom pisaljkom!  Radionica je namijenjena svim kreativcima bez obzira na uzrast, a na njoj ćete naučiti ponešto o nematerijalnoj baštini Podravine.