Novigrad Podravski

Obilje ljupkosti etno blaga i rodnih vinograda

Novigrad Podravski se smjestio uz Podravsku magistralu i tok rječice Komarnice. Jedno je od najstarijih naselja ovog dijela Podravine i središte Općine. Na području današnjeg Novigrada Podravskog, spominje se selo Komarnica već 1201. godine u povelji kralja Emerika Arpadovića. Kako bi se stanovnici Komarnice zaštitili od provale od razbojnika, krajiška uprava podigla je tvrđu, u koju je smjestila vojničku posadu poznatu pod imenom haramije. Narod je nadjenuo tvrđi ime Novigrad. Kasnije je zbog velikog značaja tvrđe i mjesto preuzelo to ime. No ime Komarnica ostalo je kao uspomena jer je potok koji teče kroz Novigrad zadržao ime. Na prostoru današnjega mjesta pronađeni su arheološki nalazi iz prapovijesti i antike. Općina u svom sastavu ima sljedeća naselja: Borovljani, Delovi, Javorovac, Novigrad Podravski, Plavšinac, Srdinac i Vlaislav. Znameniti ljudi Novigrada Podravskog svakako su pjesnik Janus Pannonius, poznatiji pod imenom Ivan Česmički, glumac Martin Sagner, čuven po ulozi Dudeka iz popularne serije Gruntovčani, ali i čuveni kipar i slikar Zvonimir Lončarić koji je u čuvenom očevom štaglju stvarao svoja neobična djela. U Novigradu Podravskom živ je društveni život utjecajem brojnih društava od kojih se ističe Kulturno umjetničko društvo Ivan Vitez Trnski i  Likovna sekcija Likresa.

Crkva rastanka Sv. Apostola

Župa je obnovljena 1654. godine, dok je nova crkva izgrađena  1830. godine. Jedna je od rijetkih crkava u svijetu posvećena Rastanku svetih apostola. Blagdan župa slavi 15. srpnja, kada je u Novigradu Podravskom osobito svečano. Župna crkva zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Župa ima vrlo aktivan pjevački zbor koji svaku misu čini osobitom svečanom.

Etnografske zbirke

Etnografske zbirke čuvaju sjećanje na jedan dio povijesti kraja u kojem se nalaze. Općina Novigrad Podravski može se pohvaliti čak trima vrijednim zbirkama. To su Etnografska zbirka obitelji Vulić koja se nalazi u Deovima, Etnografska zbirki obitelji Županić na Prkosu te Etnografska zbirka Marije Bukovčan iz Novigrada Podravskog.

Glaže 

Koncem 19. i početkom 20. stoljeća brojne su obitelji Novigrada Podravskog sveti kut kuće ukrašavali glažama. Glaže su slike na staklu, najčešće su prikazivale svece, a njih su izrađivali  putujući majstori diljem Europe. Glaže su seljacima u posjed dolazile putem trampe, gdje su ih umjetnici mijenjali sa seljacima za njihove poljoprivredne proizvode.

Borovljani

Naselje Borovljani nalazi se na samo 12 kilometara udaljeno od Koprivnice. Obiluje vinogradima s klijetima koje se pružaju duž obronaka Bilogore na kojem su Borovljani smješteni. U neposrednoj blizini naselja na lokalitetu Srednje Brdo, pronađen je srednjovjekovni arheološki nalaz ognjišta kruškolikog oblika i brojni ostaci keramike od kojih su rekonstruirane četiri posude koje datiraju 8 do 10 stoljeća.

Javorovac

Javorovac je maleno seoce razbacanih kuća na cesti koja ide od Novigrada prema Bjelovaru. Kao i mnoga druga naselja Središnje Podravine, svake godine gubi sve više svojih mještana. Prema popisu stanovništva iz 2011. Javorovac ima svega 75 stanovnika. Mještani vole svoje selo, svoje livade i svoje šume i cijelim su svojim bićem predani svojim svakodnevnim poslovima. Naselje se nalazi na 180 metara nadmorske visine i zauzima površinu od 11,79 m2.

Plavšinac

Selo Plavšinac po svom izgledu ne odskače od susjednih sela, maleno je selo podno Bilogore, smješteno na stotinjak metara od glavne ceste koja vodi prema Đurđevcu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 162 metra a prostire na 6,56 km2. Prema popisu iz 2011. godine ima 143 stanovnika.

Srdinac

Srdinac ima prekrasne vizure vinograda, lijepu prirodu, klijeti, rosne livade okružene šumom i svježim zrakom i brojne šumske stanovnike koji znatiželjno posjećuju stanovnike. Prema popisu iz 2011. godine ima samo 17 stalnih stanovnika, a smješten je na ugodnih 203 metra nadmorske visine te zauzima površinu od 4,80 km2.

Vlaislav

Vlaislav svoje ime duguje Vlasima, njegovim žiteljima koji su naseljavali kraj zbog obrane od Osmanlija u 16. stoljeću. Danas se Vlaislav proteže na 4,52 km2 i ima 238 stanovnika. Mnogi ovdje, na proplancima Bilogore imaju svoje oaze mira, klijeti s vinogradima. Pogled na vinograde opušta, očarava. Ovdje Podravci svraćaju kada traže mir i opuštanje od svakodnevice.

Delovi

Selo Delovi nalazi se na oko dvanaest kilometara od Koprivnice u plodnoj, pjeskovitoj ravnici sjeverno od Bilogore na cesti između Novigrada Podravskog i Hlebina. U okolici se nalaze arheološki lokaliteti od kojih najstariji datiraju iz vremena 3400 do 3200 godine prije nove ere. Samo selo Delovi se prvi puta spominje u kanoničkim vizitacijama 1680. godine, a listine kažu da je mjesto dobilo ime po Martinu Delovljaninu. Prema popisu iz 2011. godine Delovi imaju 250 stanovnika.