Novosti

Natjecanje u kuhanju goričkog gulaša u Hlebinama – POZIV

Općina Hlebine poziva sve zainteresirane da se prijave na natjecanje u pripremi goričkog gulaša povodom Dana Općine Hlebine i blagdana Imena Marijinoga.

Mjesto održavanja: igralište NK Lipa u Hlebinama (Centrala)

Datum održavanja: subota, 17. rujna 2022., od 13:00 do 18:00 sati

Ekipa se sastoji od dva člana, a priprema traje 3 sata.

Kotizacija od 50 kn uplaćuje se na dan i na mjestu održavanja natjecanja.

Organizator osigurava: 3 kg mesa (svinjetina) po ekipi, 1,5 kg krumpira, pitku vodu za kuhanje i stol za ekipe.

Natjecatelji donose: kotlić sa stalkom, plinski plamenik ili drva, začine (po vlastitom izboru) i kulinarski pribor.

Kotlić mora biti minimalne zapremnine 5 litara, a maksimalne 10 litara.

Ocjenjivačka ekipa će ocjenjivati bodovima od 1 do 10. Žiri se sastoji od tri profesionalna kuhara, koji ima svoju listu ocjenjivanja, a na kraju se zbrajaju ocjene sva tri člana.

Ocjenjivat će se sljedeće: boja izgled, miris, ljutina, okus i gustoća.

Gulaš je vrsta guste juhe koja se može pripremati s raznim vrstama mesa. Sadrži niz sastojaka, između ostalog meso, krumpir, luk, rajčicu, češnjak, papar, ljutu papriku i slično. Kuha se nekoliko sati. Izvorno se radilo isključivo o jelu spravljenom od govedine, a kasnije i ovčetine, da bi se vremenom proširilo na gotovo sve vrste mesa, uključujući i meso divljači. Glavni sastojak meso može biti i po izboru kuhara, kao i dodatni sastojak krumpir ili nešto slično, ali osnova postupka kuhanja mora ostati što bliže izvornom receptu.

Svaka ekipa prije početka kuhanja dobiva kuvertu s imenom u dva primjerka, jedan primjerak ostaje kod kuhara, a drugi se zatvara u kuvertu. Po završetku kuhanja uzorke za ocjenjivanje potrebno je servirati u plastične zdjelice ispod koje treba staviti kuvertu s nazivom, koje pred žiri donose osobe od strane organizatora. Nakon što žiri degustira i ocijeni, organizator otvara koverte prema brojevima koje je označio žiri svojim brojevima.

Prve tri ekipe dobivaju nagrade koje osiguravaju organizator i sponzori.

Za kuhanje gulaša predviđeno je vrijeme od 13:00 do 16:00 sati nakon čega slijedi degustacija i ocjenjivanje te proglašenje pobjednika i podjela nagrada. Nakon ocjenjivanja sav gulaš će se podijeliti mještanima Općine Hlebine.

Prijave se zaprimaju u Turističku zajednicu područja Središnja Podravina na brojeve 048/621-283 i 099 609 7337 ili na e-mail: [email protected] najkasnije do petka, 16. rujna 2022. u 12:00 sati.