Molve

Mjesto kontemplacije i spoznaje dragocjenosti života

Molve svoje ime duguju brojnim mlinovima koji su na rijeci Dravi neumorno proizvodili brašno i prehranjivali narod Podravine. Iako postoje dokazi da su Molve postojale u 13. stoljeću, prvi puta se spominju 1330. kada je u Molvama bilo središte maloga feudalnog posjeda. Razvile su se na zapadnoj strani velikog pješčanog otoka, dijelom na brežuljku poznatim po imenu Krbuljin i neposredno oko njega.

 

Budući da u svim krajevima katoličkog svijeta pobožnost Majci Božjoj zauzima najčasnije mjesto, ne čudi da Podravina obiluje mjestima pobožnosti Djevici Mariji. Što su narodu prijetile veće kušnje i pogibelji, to je bilo snažnije utjecanje Isusovoj majci. U Molvama je postojala srednjovjekovna kapela čudotvorne Majke Božje Molvarske iz koje je sačuvan drveni gotički kip Majke Božje, nastao oko 1470. godine. Iz vremena prodora Osmanlija, u Molvama postoji dobro sačuvana predaja, da su one kroz više od 100 godina bile prazne, bez jedne žive duše. Oni posljednji, što su ostavili selo, skinuli su, prema predaji, kip Majke Božje s oltara i zakopali ga nedaleko same crkve s nadom, da će ga moći, kada se jednom vrate, staviti ga na njegovo mjesto. Od tada je prošlo jako puno vremena i gotovo bi se sve zaboravilo da jednoga dana jedan seljak nije na svom polju pronašao Marijin kip koji su vjernici stavili na njegovo nekadašnje mjesto. Vijest se o tome brzo proširila Podravinom i mnogi su se pobožni ljudi u molitvama počeli utjecati Majci Božjoj. Župa Molve je do danas iznjedrila 14 časnih sestara i 17 svećenika.

 

Godine 1974. pronađeno je nalazište zemnog plina, jedno od najvažnijih u Hrvatskoj, a nedugo zatim počela je njegova eksploatacija. Molve pored navedenog, jedno od središta hrvatskoga naivnog slikarstva s galerijom osnovanom 1994 koja se nalazi u središtu općine. Na popisu stanovništva 2011. godine, općina Molve je imala 2.189 stanovnika. Danas se bogata kulturna baština općine njeguje i čuva u brojnim udrugama i društvima.

 

Blagdan Velike Gospe

Molve su najveće marijansko svetište sjeverne Hrvatske u koje na blagdan Velike Gospe hodočasti veliko mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske i svijeta. Toga se dana čudotvorni kip Majke Božje Molvarske, u velikoj procesiji iz kapele donosi u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje se održava koncelebrirana sveta misa. Mnogi vjernici koriste prigodu za sakrament svete ispovijedi i molitvu tražeći utjehu i zagovor Majke Božje Molvarske.

Čingi Lingi

Čingi lingi je skupina od tri jezera od kojih je najveće površine od oko 7,5 hektara dok je najmanje oko 4 hektara i prosječne dubine 16 metara. Oko jezera nalazi se vikend naselje. Bogato je ribom, a u šumarcima se može vidjeti raznih ptica, srna, dabrova. Ovdje se uvijek nađe dobrog društva u opuštenoj atmosferi. U naselju Čingi Lingi svoje stalno mjesto prebivališta ima 9 stanovnika.

Molve Grede

Molve Grede nalaze se između Molvi i Novog Virja. Ima vrlo bogat društveni život koje nose udruge Seljačka udruga „Molve Grede“, Udruga „Žena“ i Dobrovoljno vatrogasno društvo Molve Grede. Prema popisu iz 2011. godine naselje ima 280 stanovnika.

Repaš

Nekada davno, čitavo se Prekodravlje nazivalo Repaš. Danas je to suženo na samo malu površinu koju pokriva naselje Repaš i pripadajuća joj istoimena šuma. U miru i idili Repaša i njegove okolice možete uživati u smještajnom kapacitetu, ruralnoj kući za odmor Repaš 88. Lokalno stanovništvo okuplja se oko udruga među kojima se ističu „Napredne domaćice“. Na popisu 2011. imalo je 468 stanovnika. Nalazi se u šumovitom okruženju u Prekodravlju i glavno bogatstvo su mu šume i vode, s raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom. Mjesto ima područnu školu (prva četiri razreda), koja pripada Osnovnoj školi Molve, nogometni klub i dobrovoljno vatrogasno društvo. Također i filijalnu crkvu Srca Isusova, a pripada Župi Molve.

Šuma Repaš

Šuma Repaš nadaleko je poznata po svojim stablima hrasta. Među najstarijim primjercima hrasta u Podravini smatraju se četiri stabla hrasta lužnjaka koja se nalaze u mjestu Ždala, a rastu u malom parku koji okružuje zgradu šumarije Repaš. Starost im se procjenjuje na oko 380 godina. Njihova starost, izuzetna ljepota, estetski izgled, te znanstvena i povijesna vrijednost razlog su zaštite u kategoriji Spomenika prirode.

Bukevje – selo koje živi jedan dan u godini

Bukevje je mjesto pusto već više od 30 godina. Iako se teritorijalno nalazi na području Općine Novo Virje, graniči s općinama Molve i Gola. Okruženo nje prostranstvima Repaške šume i do njega nije moguće doći bez pomoći nekoga tko je u Bukevju nekada živio ili jako dobro poznaje ovo područje. Pedesetih godina prošlog stoljeća selo je naseljavalo 600 stanovnika, a imalo je i svoju školu, a danas je nijemi spomenik i podsjetnik kako vremenske prilike i politika mogu u kratkom vremenu uništiti prosperitet. Danas se Bukevjani koncem kolovoza okupe na svetoj misi ispred križnog dreva koji je nekoć stajalo u središtu sela, te se proslava nastavlja u tradicionalnim plesovima, pjesmi i starinskim igrama. Zanima li vas priča o Bukevju, trebate samo pronaći starije naraštaje u okolnim mjestima. Možda pronađete i njegove nekadašnje stanovnike.