Podravci i Podravke

Majstor minijature i akvarela

Dragutin Bešenić je slikar koji se podjednako uspješno izražava u različitim likovnim formama, no najbolji radovi su mu napravljeni u tehnici akvarela. Rođen je u Virju, 4. studenoga 1949. godine, a slikarstvom se bavi od 1977. godine kao samostalni umjetnik, galerist, kolekcionar, donator umjetnina i izdavač.

U svojoj je bogatoj karijeri sudjelovao u preko 180 kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Uvršten je u monografiju „Čudo hrvatske naive“ i monografiju „Dvadeset godina Paunovca“. Ilustrirao je roman Miroslava Dolenca Dravskog “Djetinjstvo je vraški šugava stvar”, zajedno s Mijom Kovačićem.

Godine 1998. je otvorio Galeriju “Bešenić” koja je prve godine sadržavala 150 odabranih umjetničkih radova. Postava se mijenja, te se godišnje organiziraju dvije tematske izložbe povodom Uskrsa i Božića. Osim autorskih dijela, fundus Galerije bogat je djelima recentne umjetnosti s kraja 20. stoljeća kako iz Hrvatske tako i Europe i svijeta. Tu su brojna djela hrvatskih klasika kao što su Pulitika, Veža, Rajzer, Prica, Murtić, Gliha, Matković, Jozić, Živković, Turković i drugi. Dragutin Bešenić od 2011. godine sakuplja minerale, poludrago i drago kamenje, te se posvetio oplemenjivanju ABONOSA – hrasta koji je sazrijevao četiri do pet tisuća godina u rijeci Dravi. Od njih izrađuje unikatne umjetnine koje je također moguće vidjeti u Galeriji.

Donirao je brojne javne ustanove i vjerske objekte. Tako se njegova djela mogu pronaći diljem Hvratske i u inozemstvu, a Virje se osobito ponosi njegovom donacijom Galeriji Osnovne škole Franjo Viktor Šignjar. Za svoj predan rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima od kojih se ističe medalja grada Windsora s likom princa Charlsa i princeze Diane.