Društva

HPD “Ferdo Rusan” Virje

Hrvatsko pjevačko društvo Ferdo Rusan osnovano je 1884. godine, pet godina nakon smrti gorljivog ilirca po kojemu je i dobilo ime. Kroz svoju cijelu povijest nije mijenjalo svoje ime i bilo je kulturno žarište mjesta i kraja kroz koje su prošle mnoge generacije sudjelujući u različitim sekcijama.
Osnivač i prvi predsjednik bio je Franjo Lugarić, virovski učitelj i orguljaš te županijski školski nadzornik čiji je nadgrobni spomenik na virovskom groblju na 120. obljetnici društva obnovljen. Pet godina nakon smrti Ferde Rusana i dvije godine nakon osnivanja društva podignut je u parku Rusanov spomenik.
Društvo je osnovano kao pjevačko u kojem djeluje u početku samo muški zbor, zatim Mješoviti pjevački zbor. Oko 1953. osnovana je folklorna sekcija koja njeguje pjesme i plesove Podravine, posebice virovskog kraja, a paralelno s Folklornom i Tamburaška sekcija. 1989. godine, u okviru Društva osniva se Likovna sekcija.

U okviru Društva, neko vrijeme je djelovala i Glumišna družina Virje koja se 2007. izdvojila u samostalnu udrugu.
Sa svojim preko 120 članova i sekcijama, Društvo aktivno sudjeluje u svim manifestacijama na području Općine Virje ali i šire (Martinjski dani, Noć muzeja, Vuzmeno kolo, Božićni koncert, Virovska prkačijada, likovne kolonije, smotre folklora, razna gostovanja i drugo).

Predsjednik: Sanja Kraševac
Kontakt: 091/502-3287