Galerije

Galerija Večenaj

U malom selu Gola, u samom srcu Prekodravlja, nalazi se Galerija Ivan Večenaj, nazvana po doajenu hrvatske naivne umjetnosti.

Ivan Večenaj rođen je 18. svibnja 1920. godine u Goli koje se nalazi između rijeke Drave i hrvatsko-mađarske granice u tzv. Prekodravlju, u seljačkoj obitelji kao prvo dijete od šestero braće.

Od 1954. godine kada je imao svoju prvu samostalnu izložbe u Koprivnici, izlagao je samostalno i zajednički po čitavom svijetu kao jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske naivne umjetnosti. Kroz 60 godina stvaralaštva najviše je slikao ulja na staklu koja su specifična za hrvatsku naivu po obrnutoj metodi slikanja. Mnoge njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama, svjetskim muzejima i galerijama,pa tako i u Vatikanskom muzeju suvremene umjetnosti u Rimu. Izlagao je po cijeloj Hrvatskoj te bivšoj Jugoslaviji, Milanu, Torinu, Parisu, San Franciscu, Floridi, Japanu, Münchenu, Baselu, Monte Carlu, New Yorku i drugdje.

Od rane dobi istovremeno je pisao i slikao, a pisanjem se intenzivno počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata ali naročito zapisivanjem i sakupljanjem starih riječi, poslovica i zagonetki.

Osim što je većinu života posvetio slikanju, Ivan Večenaj je napisao 8 knjiga: TAJNE DVORCA PEPELARE – povijest Prekodravlja i istraživanje o zidinama Pepelare za koje spoznaje da su zapravo ostaci dvora svete Elizabete, KRIK DIVLJE DJEVOJKE – roman, MOJEMU ZAVIČAJU – povijest sela Gole, PREKODRAVJE TAK POPEVA – zbirka pjesama, VELIKA FTICA – roman, POSLOVICE I ZAGONETKE i RJEČNIK GOLE u kojem je od zaborava sačuvao 12.000 starih riječi. Posljednja knjiga O ŽIVOTU U GOLI KROZ DVJESTO GODINA, izdana je nakon njegove smrti posvećena je slikarevim precima.

Nakon njegove smrti 13. veljače 2013. godine u 93. godini iza njega je ostala velika likovna, književna i etnografska ostavština koju čuva njegova obitelj na ponos cijeloj Podravini.

Večenajeva galerija u Goli proširena je 2007. godine te se sada u reprezentativnom prostoru od 250 m² može vidjeti velik broj slika na staklu i platnu te crteža i akvarela muzejske vrijednosti koje je Ivan Večenaj sačuvao za buduće generacije kao i velik broj fotografija iz svojeg života.

Posjeti galeriji – individualno ili grupno – mogući su svaki dan uz prethodnu najavu na kontakt telefon.

 

GALERIJA IVAN VEČENAJ, Dravska 40,  48 331 Gola

Kontakt: Mladen Večenaj, 098 970 9591

E-mail:[email protected]

Web: www.galerijaivanvecenaj.com

 

Galerija fotografija