Ateljei i umjetnici

Dražen Kuharović

Dražen Kuharović je umjetnik, kipar koji se ističe načinom izrade, a to je speed carving, odnosno izrada skulptura motornom pilom. Sve što vidi i zamisli pretvara u umjetničko djelo. Po struci je policajac u mirovini, bio je sudionik Domovinskog rata. Obitelj mu je uz njegovu prema umjetnosti, na prvom mjestu. Sve što je do sada napravio posvetio je supruzi, djeci i unucima.

 

Njegov rad je raznovrstan i jako bogat. Do sada je izradio brojne gitare, klupe, stolove, vrata, mostove, kuće, ali i brojne skulpture životinja, ljudi i mitskih bića. Uz drvo je vezan od ranog djetinjstva koje je proveo u Komatnici kod Hlebina. Ozbiljnije se počeo baviti kiparstvom od 1999. godine. Prvo je skulpture izrađivao u glini, no budući da je koprivnička ciglana propala, više nije imao gdje peći svoja djela. Igrom slučaja, počeo je proučavati speed carving, te je ubrzo dobio poziv na natjecanje u Njemačkoj. Tamo je prepoznat njegov talent te se u potpunosti posvetio izradi skulptura od drva.

 

Danas vodi zadrugu koju je pokrenuo da bi pomogao svojim kolegama da se ne osjećaju nekorisno i doprinose društvu.

 

Njegove skulpture se nalaze diljem svijeta. U stalnom postavu Muzeja Narodne Republike Kine u Pekingu, u Oslu, diljem Njemačke…. U Grđevcu za park Mate Lovraka izradio je sve likove iz knjige “Družba Pere Kvržice”, za Komatnicu je izradio kapelicu Majke Božje, te je sudjelovao u izradi atrakcija za park Mirnovec. Član je Udruge Hlebinskih slikara i kipara naive u Hlebinama.

 

Kontakt

Dražen Kuharović,

Dubovečki breg 49,

48 000 Koprivnica,

m. +385(0)91 251 05 07