Novosti

Dani svete Katarine u Hlebinama

Manifestacija Dani svete Katarine u Hlebinama započet će u četvrtak 23. studenoga 2023. i donosi niz zanimljivih događanja koja će se nastaviti i tijekom adventa.

 Ovoga tjedna u Hlebinama sve će biti u znaku obilježavanja Dana svete Katarine, a o bogatom programu izvještavaju iz Turističke zajednice područja „Središnja Podravina“. Dani sv. Katarine organiziraju se u suradnji TZP Središnja Podravina s Općinom Hlebine i svim udrugama koje djeluju u Hlebinama. Događanja u sklopu ove manifestacije potrajat će tijekom tri dana, odnosno od 23. do 25. studenoga 2023.

Podsjetimo, manifestacija Dani svete Katarine po prvi puta je organizirana prošle 2022. godine s ciljem obilježavanja blagdana nebeske zaštitnice i titulara župne crkve u Hlebinama. Blagdan svete djevice i mučenice Katarine Aleksandrijske slavi se 25. studenoga, a to je jedna od najštovanijih svetica u Hrvatskoj i svijetu. Župna crkva u Hlebinama posvećena je sv. Katarini pa je to prilika za organizaciju niza kulturnih, zabavnih i edukativnih događanja.

Prvo u nizu takvih događanja održat će se u četvrtak 23. studenog 2023. u Društvenom domu u sklopu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama s početkom u 18 sati. Ondje se organizira stručno predavanje pod naslovom „Značaj očuvanja i revitalizacije kruške tepke“ koje će održati redovita profesorica dr. sc. Martina Skendrović Babojelić iz Zavoda za voćarstvo Odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S istog fakulteta i odsjeka, ali iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo doći će izvanredni profesor dr. sc. Marin Mihaljević Žulj koji će govoriti o destilatima i preradi voća kao što su kruške tepke. Uz to, profesor Mihaljević Žulj poziva sve proizvođače destilata da donesu svoje proizvode na kušanje kako bi im nakon predavanja dao stručno mišljenje i savjete. Napominjemo da će ovo ujedno biti prezentacija projekta očuvanja starinskih sorti voća, pogotovo kruške tepke, koji TZP Središnja Podravina provodi u suradnji s OPG Mladena Mesarova iz Virja i uz pomoć savjetnika Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Nakon predavanja bit će prigodni domjenak i degustacija voća i voćnih prerađevina.

U petak 24. studenoga 2023. s početkom u 19 sati bit će predstavljanje kulturno-povijesne baštine općine Hlebine u Domu mladih u Koprivnici. Organizator predstavljanja je Povijesno društvo iz Koprivnice, a u programu će sudjelovati polaznici Dječjeg vrtića „Leptirić“ iz Hlebina, učenici Područne škole Josipa Generalića iz Hlebina i Župni zbor sv. Katarine. Bit će to ujedno i predstavljanje svih udruga i društava s područja općine Hlebine, od onih športskih i lovačkih, preko umjetničkih do Dobrovoljnog vatrogasnog društva. O arheološkoj baštini govorit će Ivan Valent, a o povijesti Hlebina Hrvoje Petrić, dok će Helena Kušenić predstaviti Hlebinsku školu i tradiciju naivne umjetnosti. Vesna Peršić Kovač predstavit će tradicionalnu nošnju, a Lidija Vranar govorit će o Gabajevoj Gredi. Svi su dobrodošli na ovo zanimljivo predstavljanje posvećeno Hlebinama koje će se održati u Koprivnici.

Vrhunac obilježavanja Dana sv. Katarine bit će u subotu 25. studenoga, na sam blagdan sv. Katarine. Svečanu svetu misu u župnoj crkvi sv. Katarine u 11 sati predslavit će vlč. Miro Denac uz domaćeg župnika mons. Josipa Đurkana. To će ujedno biti prilika za blagoslov obnovljenog baroknog oltara sv. Katarine čiju je obnovu započeo nekadašnji hlebinski župnik vlč. Leon Lozančić, a dovršena je ove godine zahvaljujući sredstvima Koprivničko-križevačke županije, Općine Hlebine i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Restauratorske radove na ovom vrijednom oltaru napravila je Dunja Vedriš iz Koprivnice kojoj ovim putem zahvaljujemo na uloženom trudu.

Proslava će se nastaviti u Gabajevoj Gredi gdje će u središtu sela biti postavljena nova informativna ploča s podacima o naselju, a nakon toga slijedi druženje u tamošnjem Ribičkom domu. Uz to bit će i prigodni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina. Istoga dana u 18 sati u Društvenom domu u Hlebinama bit će otvorenje izložbe slika i skulptura pod nazivom „Sveta Kata, snega na vrata“ koju organiziraju članovi udruge Hlebinski slikari i kipari naive. Svi su pozvani na otvorenje ove izložbe.

Uz poziv na sva događanja u sklopu obilježavanja Dana svete Katarine, organizatori najavljuju da će se društvena događanja u Hlebinama nastaviti i tijekom sljedećih mjesec dana, odnosno kroz gotovo cijeli prosinac. Naime, u nedjelju 3. prosinca 2023. u Parku skulptura ispred Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama bit će prigodno užiganje prve svijeće na adventskom vijencu čime će na simboličan način biti obilježen početak adventa ili došašća. Takvo zajedničko užiganje svijeća na adventskom vijencu bit će svake nedjelje do Božića, a u programu će sudjelovati polaznici hlebinskog dječjeg vrtića i učenici osnovne škole. Osim toga, 10. prosinca 2023. u povodu blagdana sv. Ambrozija koji se štuje kao zaštitnik pčelara, u Hlebinama će se održati 27. Hlebinski susreti pčelara. To je tradicionalno okupljanje pčelara iz cijele Hrvatske predvođenih članovima Reda svetog Ambrozija. O detaljnom programu svih ovih događanja izvještavat ćemo naknadno.

 

Galerija fotografija