Ateljei i umjetnici

Đuro Jaković

Đuro Jaković je rođen 30. srpnja 1952. godine u Koprivnici, a živi i radi u Molvama. Slikarstvom se počinje baviti još u ranoj mladosti u osnovnoj školi kada na nagovor Gerharda Ledića 1969. godine izlaže prvi puta svoje radove na skupnoj izložbi u zagrebačkoj Dubravi. Od tada izlaže na brojnim skupnim izložbama diljem zemlje i svijeta, a priredio je i desetak samostalnih izložaba.

 

Aktivni je član udruge „Molvarski likovni krug“ iz Molva, Likovne sekcije „Podravka 72“ iz Koprivnice, Društva likovnih umjetnika iz Zagreba i Udruge Hlebinskih slikara i kipara naive iz Hlebina. Sudionik je mnogobrojnih humanitarnih akcija i likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu. Uglavnom slika tehnikom ulja na staklu i platnu, a osobito je cijenjen njegov crtački talent.

 

Izvodi iz kritika:

Gordana Špoljar-Andrašić (1998.)
Uz motive koje crpi iz molvarskog djetinjstva, slikajući na neposredan i pojednostavljen način seoske poslove i običaje, u tematskom smislu vidljiv je i odabir nekih problema koji se bave sudbinskim pitanjima i žele poprimiti dublja značenja, simboličnih konotacija. Takva stremljenja i usmjerenost prema filozofskom viđenju života te upotreba određenog simbolizacijskog inventara približavaju Đuru Jakovića irealnom, fantastičnom i alegoričnom svijetu. Svakako treba spomenuti Jakovićevu darovitost za crtež koji je siguran i jasan, minuciozne izvedbe, a kojim razrađuje motiv do potankosti.

 

Draženka Jalšić-Ernečić (2005.)
Još od prvog predstavljanja javnosti 1970. godine teme svojih slika nalazi u vlastitom djetinjstvu, pri čemu u običnim svakodnevnim poslovima uvijek iznova nastoji izdvojiti skrivena i simbolična značenja, što ga približava alegoričnom i irealnom svijetu podravske Arkadije. Jaković ne pripada skupini koja sa strašću bilježi staro molvarsko selo u nestajanju do najmanje pojedinosti, već prostodušnom pučkom filozofijom odabire, naglašava i transformira osobna sjećanja koje u pojednostavljenim prikazima svakodnevnih običaja i običnih dnevnih poslova naglašava bit problema i sudbinska pitanja podravskog sela.

 

Pero Markić (2011.)
U profanim temama dominira idilična zavičajnost, a u sakralnim-prizori kršćanskog svjetonazora. Đuro je došao do prepoznatljivosti svog izražajnog stila, između ostalog po kadriranju svih uprizorenja slike sa scenama ljudskih figura u prednjem planu i raskošnom rasporedu florealnih detalja i predmeta mrtve prirode u logičnom smještaju. Dubina prostora obogaćena je perspektivnim rasterom pejzaža, gdje se horizont spaja s atmosferskim turbulencijama punim tople svjetlosti i kolorita fino modeliranog.

 

Đuro Jaković

P. Preradovića 1a

48 327 Molve

Mob: 091/506-4746