Novosti

Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina pridružilo se pet općina

Potpisivanjem sporazuma o pridruživanju općina Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina ovo je postala najveća udružena turistička zajednica u Republici Hrvatskoj.

Svečanost potpisivanja sporazuma održana je u srijedu 25. rujna 2024. u Vinariji Kostanjevec u Rasinji gdje su se okupili načelnice i načelnici svih 11 općina koje čine Turističku zajednicu područja Središnja Podravina. Uz to je održana prigodna konferencija za medije.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali mnogobrojni uzvanici, a iz Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske u Rasinju su stigle voditeljice službe i odjela za nadzor sustava turističkih zajednica Petra Leupšić-Tunčec i Mia Nimac. Prenijevši pozdrave ministra Tončija Glavine svima prisutnima se obratila Petra Lepušić-Tunčec s čestitkama na formiranju najveće udružene turističke zajednice u Hrvatskoj. Naglasila je da ova turistička zajednica uvijek može računati na potporu resornog ministarstva i izrazila nadu da će ovo udruživanje pridonijeti promociji destinacije Središnja Podravina.

Prisutni su bili i predstavnici Koprivničko-križevačke županije na čelu sa zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, pročelnici županijskih upravnih odjela nadležnih za turizam i pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev te ravnateljice županijskih javnih ustanova i direktori susjednih turističkih zajednica. Svi oni izrazili su zadovoljstvo zbog ostvarenog udruživanja, a zamjenik župana istaknuo je činjenicu da Turistička zajednica područja Središnja Podravina sada okuplja točno pola općina u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Rasinjski općinski načelnik Danimir Kolman također obratio riječima dobrodošlice i izrazio je zadovoljstvo što će od sada i turističke znamenitosti s područja njegove općine biti dio ponude ove destinacije. U ime načelnika novopridruženih općina prigodnim govorom obratila se načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec. Istaknula je da su općine Drnje, Đelekovec, Koprivnički Ivanec, Peteranec i Rasinja s radošću prihvatile poziv na pridruživanje Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina i da su ponosni što su postali dio ove velike turističke priče.

S puno ponosa i emocija govorio je predsjednik Turističke zajednice područja Središnja Podravina, ujedno i načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je prije desetak godina inicirao osnivanje ove turističke zajednice i uspješno ju vodi cijelo to vrijeme. Do sada su u Turističkoj zajednici područja Središnja Podravina bile općine Gola, Hlebine, Legrad, Molve, Novigrad Podravski i Virje.

Na svečanosti su se okupili svi općinski načelnici i to: Petar Dombaj (Općina Drnje), Lara Samošćanec (Općina Đelekovec), dr. Stjepan Milinković (Općina Gola), Božica Trnski (Općina Hlebine), Zoran Vrabelj (Općina Koprivnički Ivanec), Ivan Sabolić (Općina Legrad), Zdravko Ivančan (Općina Molve), Zdravko Brljek (Općina Novigrad Podravski), Ivan Derdić (Općina Peteranec), Danimir Kolman (Općina Rasinja) i Mirko Perok (Općina Virje).

O karakteristikama Turističke zajednice područja Središnja Podravina govorio je direktor Nikola Cik koji je ujedno predstavio vizualni identitet i logo koji je prilagođen ovome proširenju. Tako je na grani koja predstavlja zajedništvo udruženih općina sada prikazano 11 listova u obliku srca. Simbol je to preuzet iz čestog korištenja ovoga motiva u tradicijskoj arhitekturi i nošnjama u Podravini. Valovita linija plave boje simbolizira rijeku Dravu koja protječe kroz cijelo područje, a zeleni motivi simbol su plodne podravske ravnice, šuma i vinograda, ali i ekološke svijesti i održivog turizma.

Druženje uzvanika i predstavnika medija nastavljeno je u prostorima Vinarije Kostanjevec, najveće i najopremljenije na području ove turističke destinacije.

Autor fotografija: Đuro Grčić.