POGAČA
TIJESTO
60 dkg oraha
kila brašna
jedno jaje
žlica šećera
malo posoliti
3 dcl vode
30 dkg maslaca
PUNJENJE
60 dkg oraha
šećer (po želji)
POSTUPAK
Brašno, maslac, jaja, malo soli i šećera zamijesiti u tijesto. Poslije toga dodati vode, da tijesto ne bude pretvrdo niti premekano, tako da se može bolje sa valjkom za tijesto razvaljati. Dok je tijesto gotovo, onda se razvuče metar i pola po dužini, a po širini 40 cm. Na jednu polovicu stavljaju se orasi pomiješani sa šećerom. Gornja polovica se preklopi na te orahe i razvuče se na metar dugačko, i sad se orasi stave na onu stranu gdje nisu bili, i onda se na golo tijesto preklopi na to tijesto s orasima još dva puta. Tijesto se mora preklopiti pet puta, a četiri puta se posipavaju orasi. Tijesto se stavi u pekač (tepsija) i mora se polako peći gotovo jedan sat.
Izvor i foto: Marija Bukovčan – Novogradske priče za sečanje i pripovedanje; Foto: gorični berači