Korisne informacije

Savjeti za turiste

Zdravstvena zaštita turista

Bolnice i klinike postoje u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a ambulante i ljekarne u svim mjestima.

Državljani Europske unije koji su na putovanju u Hrvatskoj ili se iz nekog drugog razloga u Hrvatskoj nalaze samo privremeno, a obvezno su osigurani u jednoj od država članica Europske unije, imaju pravo na korištenje neophodne zdravstvene zaštite osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja, uz plaćanje participacije.

Turisti iz zemalja s kojima je Hrvatska sklopila ugovor o socijalnom osiguranju (Health Care Convention) ne plaćaju medicinske usluge, uz predočenje potvrde nositelja osiguranja i putovnice.

Troškovi medicinskih usluga pruženih osobama koje dolaze iz zemalja s kojima Hrvatska nema ugovore, naplaćuju se direktno korisniku prema cjeniku koštanja. Izvanbolnička hitna medicinska pomoć u djelatnosti hitne medicine uključuje hitni prijevoz (kopnenim, vodenim i zračnim putem).

Turisti mogu koristiti i usluge privatnih doktora i zubara uz plaćanje pune cijene svih medicinskih usluga.

W: www.hzzo.hr

Dežurne ljekarne za hitne slučajeve (0-24h), izmjenjuju se i nalaze se u Koprivnici.

194 Hitna medicinska služba

Pozovite broj 194 samo kada je život ugrožen, tada hitna služba dolazi u najkraćem roku.

Za sve ostale slučajeve gosti mogu dobiti pomoć:

– u najbližoj ambulanti domova zdravlja tijekom radnog dana

– vikendom u Općoj bolnici Koprivnica

– noću, pozivom na broj 194

Ostanite u stalnom kontaktu osobno telefonom sa službom 194 i pacijentom u slučaju potrebe, jer raspolaganje informacijama o događaju od izuzetne je važnosti.

Dok čekate na intervenciju za pacijenta, potrebno je pripremiti:

– osobnu iskaznicu ili putovnicu

– Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, policu putnog osiguranja, gotovinsku karticu

ili novac za podmirivanje troška intervencije

Prijava boravka – sustav eVisitor

Kada se prijavljujete u neki od smještajnih kapaciteta, automatski ćete biti registrirani kod policije, što je zakonski propisano. Ukoliko pak odsjedate kod prijatelja molimo vas da prijatelja zamolite neka dođe u najbliži ured Turističke zajednice kako bi vas prijavio u sustav eVisitor. Prijavu je potrebno izvršiti u periodu od 24 sata. Procedura je bitna za vašu osobnu sigurnost i koja vam pomaže prebroditi ikakve neugodnosti koje se mogu dogoditi dok ste na odmoru.

Putne isprave

Za ulazak u Republiku Hrvatsku strani državljani moraju imati putovnicu ili neki međunarodno priznat identifikacijski dokument.

Građani EU/EEA za ulazak u RH mogu koristiti i valjanu osobnu iskaznicu.

Turisti mogu boraviti u Republici Hrvatskoj do tri mjeseca.

Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj najduže 90 dana u vremenskom razdoblju od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska.

Vize

Svi stranci koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, kao i oni koji su nositelji viza i dozvola boravka Bugarske, Cipra i Rumunjske, ne trebaju dodatnu (hrvatsku) vizu za Hrvatsku.

U skladu s viznim sustavom Vlade Republike Hrvatske, viza je potrebna za strance koji dolaze iz zemalja čijim je državljanima potrebna viza za ulazak u Republiku Hrvatsku. Vizu je potrebno pribaviti prije ulaska u Republiku Hrvatsku. Vizu u pravilu izdaje diplomatska misija, odnosno konzularni ured Republike Hrvatske.

Pregled viznog sustava koji vrijedi između Hrvatske i drugih država dostupan je pri Ministarstvu vanjskih poslova na stranicama www.mvep.hr:

» Pregled viznog sustava

Carina

Carinski propisi Republike Hrvatske usklađeni su s propisima zemalja Europske unije.

Putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage, uključujući hranu, lijekove, oružje, i ostale stvari sukladno načinu kako to propisuju carinski propisi.

Detaljne upute odnosno obavijesti o unosu pojedinih predmeta, biljaka, životinja u Hrvatsku mogu se pronaći na internetskim stranicama Carinske uprave Ministarstva Financija: www.carina.gov.hr.

Kućni ljubimci

Prenošenje kućnih ljubimaca preko granice moguće je samo uz posjedovanje potrebne veterinarske dokumentacije o zdravstvenome stanju životinja, pri čemu psi i mačke moraju biti označeni mikročipom. Unos do pet kućnih ljubimaca može se obaviti preko graničnih prijelaza koji su odobreni za promet određenim kućnim ljubimcima dok se prenošenje većeg broja životinja mora obaviti preko prijelaza na kojima se nalazi granična veterinarska inspekcija.

» https://croatia.hr/hr-HR/Putovanje-Hrvatskom/Korisne-informacije

Novac

Valuta koja se upotrebljava u Hrvatskoj je kuna, 1 kuna = 100 lipa.

Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20, 50 lipa te kovanice od 1, 2, 5 i 25 kuna:

» www.hnb.hr/novcan/hkovanic.htm

i novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1.000 kuna:

» www.hnb.hr/novcan/hnovcan.htm

Vremenska zona

GMT plus jedan sat u zimi te GMT plus dva sata ljeti.

Električna energija

Voltaža na gradskoj strujnoj mreži je 220 V, frekvencije 50 Hz, tako da posjetitelji iz SAD-a moraju upotrebljavati transformator, a posjetitelji iz Velike Britanije adapter za europsku strujnu mrežu kako bi mogli koristiti svoje električne uređaje.