Društva

Puhački orkestar DVD-a Virje

Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje osnovan je kao Limena glazba još davne 1885. godine. Od samog osnutka pa sve do današnjih dana djeluje u sklopu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje.
Danas je to moderan puhački orkestar, član Hrvatskog sabora kulture i Zajednice Kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije. Orkestar okuplja mještane Virja različite dobi i profesija, ali i članove iz okolnih mjesta i gradova, broji oko 50 aktivnih glazbenika te nekoliko vanjskih suradnika. Orkestar redovito svake godine prima nove članove, polaznike osnovne glazbene škole koja djeluje kao Područni odjel Umjetničke škole Fortunat Pintarić Koprivnica, u Virju. U sklopu glazbe djeluje i mali puhački orkestar u kojem vježbaju najmlađi glazbenici prije nego se priključe velikom orkestru.
Repertoar orkestra je raznovrstan, te ga osim klasičnih koračnica i marševa, sačinjavaju poznate klasične skladbe te popularne rock, swing, blues, jazz skladbe, filmska glazba, ali i skladbe domaćih autora te tradicionalna djela različitih zavičaja Republike Hrvatske.
Puhački orkestar DVD-a Virje redoviti je i neizostavni sudionik većine društvenih događaja od vatrogasnog, općinskog i školskog značaja. Svake godine orkestar održi petnaestak javnih nastupa što na teritoriju općine i županije tako i na teritoriju cijele Republike Hrvatske.
Sudjeluje na tradicionalnom Božićno-novogodišnjem koncertu u Virju, u fašničkoj povorci ulicama mjesta, priređuje koncert za Dječji sajam, sudjeluje u Martinjskim danima Općine Virje, nastupa prigodom paljenja adventskih svijeća, sudjeluje u obilježavanju dana Koprivničko-križevačke županije te u svim događanjima i obilježavanjima vezanim za Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje. Za izdvojiti je i nastup na Jazz festivalu u Koprivnici koji se održava tijekom ljeta a okuplja vrhunske domaće i strane jazz glazbenike. 2016. godine predstavljao je Koprivničko-križevačku županiju na državnom natjecanju u Novom Vinodolskom uz još 54 orkestra iz cijele države.

Voditelj: Željko Brodarić, ing.stroj.
Dirigent: Josip Pankarić, prof.
Kontakt telefon: 091 582 3769