Nematerijalna kulturna baština

Priprema tradicijskog kolača Podravska mazanica

Članice Društva žena Virje pokrenule su zaštitu slastice mazanice. Prethodno su ovo desertno jelo namjeravale nazvati “Virovska mazanica”, no budući da su starije kazivačice i razna istraživanja pokazala da se mazanica peče na području cijele Podravine, ime su promijenile u “Podravska mazanica”.

 

Mazanica je staro podravsko desertno jelo od vučenog tijesta s nadjevom. U nekim se krajevima radila i kao dizano tijesto, a nadjev joj je vrlo jednostavan i raznolik te ovisi o ukusu domaćice, dok je baca uvijek ista i čine ju jaja i vrhnje. Pripremala se od jabuka, maka, sira, višanja, oraha i slično. Mazanica se najčešće pripremila težacima, ali bila je i neizostavan dio svečanih stolova, slavlja i blagdana. Ova ukusna slastica dobila je preventivnu zaštitu na period od tri godine.

 

Foto: Marko Miščević, Dobra hrana