Novosti

Pridružite nam se na prvim šetnjama kroz naivu u Hlebinama

Šetnja s kroz naivu u Hlebinama nova je interaktivna i turističko-edukativna manifestacija koja se po prvi puta održava 31.08. i 01.09.2019. u Hlebinama.

 

Dođite i krenite u obilazak mjesta u kojem se rodila hrvatska naivna umjetnost na jedinstven i zabavan način! Pozivamo sve zainteresirane posjetitelje u šetnju koja nudi pregršt zanimljivosti vezanih uz nematerijalnu kulturnu baštinu, umjetničku baštinu i stare zanate. Šetnja je protkana povijesnim činjenicama i legendama te druženjem s stanovnicima Hlebina.

 

Ovo je prilika da upoznate nastavljače tradicije slikanja uljanim bojama na staklu u maniri naive, upoznate život i djelo velikana naive, posjetite mjesta na kojima se i danas stvara umjetnost i zavirite u dvorišta te upoznate život ruralne Podravine.

 

PROGRAM ŠETNJI KROZ NAIVU U HLEBINAMA:

 

od 9 sati pa sve do 12 u Hlebinama imate priliku družiti se na kavi s umjetnicima. Prilika je to da upoznate nastavljače tradicije slikanja uljanim bojama na staklu, nematerijalne kulturne baštine

 

od 13 sati organizirane su tri šetnje Hlebinama uz animatoricu Petru Rep. Prepoznat ćete ju po širokom osmijehu, veselom držanju i prekrasnoj nošnji koju nam je za ovu priliku ustupila gospođa Mirjana Lujić.

 

Šetnje nisu turističko vođenje, već animacijskog tipa. Petra je iskusna animatorica s više od pet godina iskustva rada u ponajboljim turističkim destinacijama. Šetnje traju oko sat vremena.

 

Prva šetnja kreće od 13 sati

Druga šetnja od 15

i treća šetnja od 19 sati

 

Šetnje započinju u Galeriji Josip Generalić, u Gajevoj ulici 75, a završavaju na imanju Želimorski, Obrta Stari zanati, u ulici bana Josipa Jelačića 139. i prve dvije završavaju u Galeriji Jospi Generalić. Danas se u trećoj šetnji priključuje umjetnica koja se rado voli predstavljati kao umjetnica s najkraćim stažom u slikanju, Mirjana Lujić gdje se 31.08. po prvi puta javnosti otvara Galerija Mala.

 

Mimo organiziranih šetnji, imat ćete priliku šetati prema vlastitom nahođenju, upoznati umjetnike, družiti se s mještanima, vidjeti brojne predmete koji su se koristili u svakodnevnom životu Hlebina, njihova blaga, ali i zaviriti u njihova dvorišta.

 

Od 17,00 sati očekuje vas svečano otvorenje šetnji iza čega se slijedi kulturno umjetnički program na livadi koju u Hlebinama nazivaju Na grofičinom (pokraj crkve svete Katarine), na cesti prema Gabajevoj Gredi, gdje su postavljene pozornica i štandovi. Nakon programa slijedi pučko veselje.

Izletište Grofova hiža i obitelj Pongrac pripremili su za vas lepinje i fritule, a imate mogućnost kupiti suvenire i umjetnička djela.

U nedjelju se nastavljaju šetnje, samo bez vođenog programa.

 

Želja nam je da nam se pridružite i podržite ovu manifestaciju u što većem broju, kako bismo pokazali da naiva itekako živi u srcima sviju nas.