Podravska kuhinja

Podravska kuhinja – gastronomski užitak za oči i nepce

Jadan od najvećih turističkih aduta Središnje Podravine kao destinacije za odmor upravo je hedonizam – uživanje u bogatoj ponudi mirisnih i ukusnih, primamljivih bogatih jela, autohtonih slastica i opojnih pića.

 

Bilo da je riječ o podravskim štruklima, o krpicama sa zeljem, kašama, kotlovini ili pak o “fišu”, sva ova jela puna su okusa i jamče ne samo trenutni užitak već i odličnu gastronomsku uspomenu. Jer podravska kuhinja nipošto nije bezlična i blaga. Riječ je o jelima koja pucaju okusima, koja “draže nepce” još satima nakon što ste završili sa obrokom. Jela podravske ravnice osim što mame raskošnim okusom, svjedok su povijesti naše zemlje. Ovdje se može pronaći niz jela koja se naslanjaju na tradiciju austrougarske, manjim dijelom turske, pa čak i francuske kuhinje!

 

U Podravini je razvijeno poljodjelstvo gdje se uzgaja kukuruz, lan, krupna stoka, a posebno se ističe vinogradarstvo kontinentalnog tipa s kletima koje imaju ulogu mjesta za društveno okupljanje i njegovanje vinogradarskih i inih običaja. Zato podravsku kuhinju obilježavaju u prvom redu proizvodi od kravljeg mlijeka, jela od tijesta i mesna jela. U pripremi juha i variva upotrebljava se ajnprem ili zaprška.  Jela se pripravljaju s prosenom, ječmenom i hajdinskom kašom. Upotreba svinjske masti vraća se pomalo u prehranu. Kao nekad. Salate se začinjaju uljem od buče, a vrhnje obogaćuje slatka i slana jela svojim bogatim okusom.

 

Ono što bi bilo vrijedno probati, a ugostitelji srednje Podravine ponuditi gostu su peluni ili languši, požiraki, hlebinska juha, pogača z orehima, rezanci s vrnjem i makom, dravska riba v kuruznoj meli, zlevanke, mazanice, digance, proste pogače kao i štrukle s friškim zeljem, tikvom i makom, trešnjama, višnjama i kašnjake. Tu su i različita tijesta koja svojim okusom mame na još…

 

A znate li što su pajdaši? Pajdaši i pajdašija su u govoru Podravine prijatelji i prijateljstvo. Podravcima je prijateljstvo gotovo svetinja i jako puno vremena ulažu njegujući topla i čvrsta prijateljstva. U gastronomiji, pajdašima nazivaju jednostavno težačko jelo koje se u pinklecu, zamotuljku nosilo u polje a služilo je za okrijepu. Pajdaši su komad tvrdog sira ili prgice, komad slanine, kobasica, luk, kruh kuružnjak i kupica vina. Kraljevski objed usred polja. A tek kotlovina… Jelo temeljeno na povrću, mesu i kobasicama koje se, zaliveno vinom krčka na širokom metalnom tanjuru gdje svaki kuhar dodaje svoj poseban tajni sastojak u obliku začina, domaće uzgojenoj paprici, vrsti vina i slično. Tako je i s fiš paprikašem i sa svakim drugim jelom koje su vrijedne domaćice bilježile u rukom pisanim kuharicama koje su se brižljivo čuvale i prenosile s koljena na koljeno kao najveće obiteljsko blago. Time su osigurale da okusi najfinijih jela trajno ostanu u sjećanju svakog tko ih jednom proba.

 

Poseban dio kuharice posvećuje se kolačima. A Podravina je po kolačima nadaleko poznata. Tu su mazanice, zlevanke, pogače, štruklji i prkači. Prkače središnja Podravina slavi kroz najslađu manifestaciju – Međunarodni festival tradicijskih kolača – Virovsku prkačijadu koju na svom putovanju nikako nemojte zaobići.

 

Svu priču oko jela podravske kuhinje naravno, prate i odlična lokalna vina i rakije. Gdje god se zatekli u Podravini budite sigurni kako ćete imati priliku uz lokalne delicije kušati i najbolja vina. Bilo da birate graševinu, pinot ili souvignon, napraviti ćete dobar odabir. Jer ova fina, pitka vina boje starog zlata odlično se slažu s okusima relativno teških i zasitnih jela središnje Podravine. Podravina možda nema more, no ima prekrasnu rijeku Dravu. Ima Čingi Lingi, Čambinu, Ješkovo ili Šodericu…. Ima puno zanimljivih mjesta koje tek trebate otkriti. Polako. I temeljito. Uz beskrajne oaze zelenila, mira i tišine, sramežljivo se javlja podravska kuhinja koja sama za sebe predstavlja nezaboravno iskustvo.

 

Foto: Hlebinska juha, coolinarika.com