Novosti

Održan stručni skup u povodu 100 godina rođenja Ivana Večenaja

U Galeriji Ivan Večenaj u Goli u subotu, 3. listopada održan je stručni skup „Z on kraj Drave  – u povodu 100 godina rođenja Ivana Večenaja“. Skup je otvorio zamjenik župana Ratimir Ljubić te je naglasio važnost stvaralaštva Ivana Večenaja za naivnu umjetnost  i kulturni identitet Podravine, ali i cijele Hrvatske.

 

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, izaslanik ministrice kulture i medija Milan Pezelj te u ime obitelji Večenaj Petra Večenaj Živičnjak. Naziv skupa, naglasili su organizatori,  geografski locira mjesto inspiracije, života i stvaranja velikog kreativca, ali i upućuje na njegovu istoimenu uglazbljenu pjesmu i nosi kajkavski dijalekt kojeg je Večenaj brižno čuvao i njegovao. Cilj skupa je bio potvrditi dosadašnja saznanja o stvaralaštvu Ivana Večenaja, ali i potaknuti nove, inovativne analize i perspektive te kritički sagledati umjetnički rad Ivana Večenaja, uz jednako vrijedan osvrt na njegovo bogato književno i leksikografsko nasljeđe.

 

Na skupu su sudjelovali  Marijan Špoljar, Božica Jelušić, Vjekoslav Prvčić, Mihaela Cik, Helena Kušenić, a rad akademika Dragutina Feletara je zbog odsustva predstavio ravnatelj Robert Čimin. U sklopu programa na rodnoj kući Ivana Večenaja je otkrivena spomen-ploča.

 

Program je realiziran u organizaciji Muzeja grada Koprivnice i obitelji Večenaj, potpomognut od Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Općine Gola, Turističke zajednice područja Središnja Podravina i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

 

Foto: Petra Večenaj Živičnjak, Helena Kušenić, Elizabeta Milanović Glavica

Galerija fotografija