Novosti

Noć muzeja 2020. – Virje, Gola, Hlebine, Legrad

VIRJE

Ovogodišnja Noć muzeja bila je posvećena velikim obljetnicama i velikanima koji su zadužili hrvatsku kulturu. Uz razgled Zavičajnog muzeja Virje, podsjetili smo se virovskih velikana, velikih ljudi izniklih iz male zajednice: Ferde Rusana, Franje Viktora Šignjara i drugih. Predavanjem o Ferdi Rusanu podsjetili smo se na njegov duboki utjecaj na život u Virju ali saznali i nepoznato o poznatome, istražili oživljenu povijest i sve posjetitelje odveli u vrijeme iliraca. Poseban dio večeri rezerviran je bio za najmlađe, tradicionalnu hranu Podravine i uživanje u glazbi.

GOLA

Galerija Ivan Večenaj u Goli je i ove godine, 5.puta otvorila vrata svojim Prekodravcima i gostima u Noći muzeja. Velika obljetnica slavit će se ove godine u svibnju. U čast Ivanu Večenaju – seljaku slikaru, klasiku Hlebinske škole, književniku te sakupljaču jezičnog i narodnog blaga organizirati će se Stručni skup Z on kraj Drave. Među cijenjenim gostima Noć muzeja posjetio je i načelnik Općine Gola, dr. Stjepan Milinković a uzvanicima se obratio zamjenik župana g. Ratimir Ljubić. U godinu slavlja svojim izlaganjem goste je uvela pjesnikinja Božica Jelušić sa svojim unukom Leom Filipom Kovačićem, recitalima Sara Premec, Iva Mulvaj i Zita Husnjak, dok su goste tijekom programa i cijele večeri veselili KUD Prekodravski zvon iz Gole i KUD Ždala iz Ždala.

HLEBINE

Krajem 2019. godine hrvatska naiva predstavljena je u Trebnju, a u Noći muzeja otvorila se Galerija naivne umjetnosti nakon višemjesečne obnove i predstavila se slovenska naiva u Hlebinama. Izložba je predstavila 33 umjetnine iz fundusa Galerije likovnih samorastnikov Trebnje koja broji radove gotovo 300 naivnih autora koji djeluju diljem svijeta, a čiji su radovi uglavnom prikupljeni donacijama nakon međunarodne kolonije koja se održava već 50 godina. Među njima se predstavio pregled prve (Jože Horvat, Janko Dolenec, Viktor Magyar Polde Mihelič, Greta Pečnik, Jože Peternelj, Konrad Peternelj, Anton Plemelj, Anton Repnik), druge (Hamdija Hadžić, Olga Kolar, Boris Lavrič, Franci Lesjak, Sandi Leskovec, Darja Lobnikar-Lovak, Franciska Petelinšek, Stanislav Novak, Irena Polanec, Nataša Prestor, Lucijan Reščić, Rudi Stopar, Franc, Tavčar, Jože Volarič) i treće (Darja Štefančić, Igor Dolenc, Ciril Hočevar, Samo) generacije autora slovenske naive.

LEGRAD

Noć muzeja u Legradu održana je, kao i posvuda, u petak u organizaciji Osnovne škole Legrad, DVD-a Legrad, Udruge žena Legrad i KUD-a Zrin Legrad. Tema ovogodišnjeg obilježavanja bili su život i rad legradske spisateljice Marije Bango. Tim su povodom otvoreni spomen-soba, Legradska hiža i vatrogasna spomen-zbirka, dok su u društvenom domu prikazani stari zanati i kolači pripremljeni po starim receptima.

Galerija fotografija