Hlebine

Neiscrpna inspiracija i kolijevka naivne umjetnosti

Hlebine nisu najtipičnije podravsko selo, jer su Hlebinčani oduvijek bili malo drugačiji od svojih susjeda. Nije stoga čudno da se upravo u Hlebinama pojavio slikarski pravac koji je proslavio Podravinu diljem svijeta – naivna umjetnost u maniri hlebinske slikarske škole. Općina Hlebine smjestila se na desnoj obali rijeke Drave s približno 1308 stanovnika. Obuhvaća naselja Hlebine i Gabajeva Greda. Hlebine se spominju još od 1671. godine, kao selo u Vojnoj krajini u župi Novigrad Podravski, dok je Gabajeva Greda nastala kasnije kao konak. Prekrasna priroda, idilični krajolici plodnih oranica, radišni i kreativni mještani kod akademskog slikara Krste Hegedušića  potakli su osnivanje grupe Zemlja putem koje je razvio sa slikarskim amaterima, danas čuvenu Hlebinsku slikarsku školu, poznatu kao naiva. Naivna umjetnost iz Hlebina danas je to zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske koja podrazumijeva slikanje uljanim bojama na staklu.

Struga, preteča Hlebina

Starija povijest Hlebina govori nam kako se u blizini današnjeg sela Hlebine, kod lokaliteta Svetinjski breg nekada nalazilo selo Struga. Selo Struga po prvi se puta spominje 14. lipnja 1330. godine u darovnici kralja Karla kojom dariva sinove hrvatskog bana Mikca, Stjepana i Akusa Mikac. Na području Struge nalazila se crkva „ecclesiae beate Virginis de Struga“, odnosno crkva Blažene Djevice Marije u Strugi. Nakon pada Virovitice pod tursku vlast 1552. godine, Turci su pljačkali i palili sela Podravine. Tako su došli i do Struge i do temelja je uništili, a stanovnici su se razbježali i posakrivali u obližnjim šumama i močvarama. Struga nije nikada bila obnovljena, a u 17. stoljeću se obnovilo naselje Hlevi, odnosno današnje Hlebine sa crkvom svete Katarine koja je dovršena 1834. godine.

Čudo hrvatske naive

Provodeći svoje vrijeme odmora u Hlebinama, akademski slikar Krsto Hegedušić zapazio je umjetničke pokušaje dvojice seoskih mladića Ivana Generalića i Franje Mraza. Njihovi su ga radovi oduševili stoga je tijekom ljetnih mjeseci 1929. i 1930. godine posvetio svoje vrijeme i poučavao tehnici slikanja. Kasnije im se pridružio i Mirko Virius te se njih trojica smatraju utemeljiteljima Hlebinske slikarske škole. Ivan Generalić postaje središnja ličnost Hlebinske škole, a on nastavlja podučavati većinu predstavnika tzv. druge generacije kojoj pripadaju: Mijo Kovačić, Ivan Večenaj, Ivan Lacković Croata, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek i Josip Generalić. Današnja, treća generacija koju likovni kritičari nazivaju nastavljačima tradicije i dalje djeluju u Hlebinama te ih okuplja Udruga hlebinski slikari i kipari naive. Njihovo stvaralaštvo možete doživjeti na samom mjestu njihovog stvaranja – u ateljeima razasutim selom do kojih možete doći ili se najaviti putem telefona.

Kukuruzni labirint

Obitelj Želimorski na svom lijepom imanju priprema brojne aktivnosti kojima vas može zabaviti na nekoliko sati. Osim što nudi usluge smještaja u studio apartmanu kojeg krase tri zvjezdice, na imanju se možete naigrati do mile volje. Od pastirskih igara, preko skrivanja u kukuruznom i slamnatom labirintu do mogućnosti organiziranja različitih aktivnosti poput seoskih poslova, izrade različitih predmeta te prezentacije starih obrta. Na vama je da izaberete ono što vas najviše zanima.

Galerije

Hlebine danas privlače kulturnom ponudom – Galerijom naivnog slikarstva sa slikama i skulpturama umjetnika hlebinskog kruga i stalnom zbirkom najvećeg među njima, Ivanom Generalićem. U prostorima galerije često se održavaju izložbe mnogih umjetnika, recitali i folklorni nastupi, atraktivni za posjetitelje i turiste.

Pri posjeti je nezaobilazno obiteljsko gospodarstvo Josip Generalić koje se sastoji od Stare kuće, Etno kuće, Galerije Josipa Generalića i Ateljea Josipa Generalića. Etno kuća prikazuje život jedne tipične podravske seoske obitelji s početka stoljeća, dok atelje i galerija sadrže čuvena djela Josipa Generalića.

Tipičan dravski pejzaž bogat je umjetnim jezerima kod Gabajeve grede, stoga je idealno mjesto za ribolov. Općina Hlebine ima čak dva ribička kluba, čiji članovi marljivo brinu o okolišu Ribičkog doma i jezera. Brinu o poribljavanju umjetnih jezera i njeguju sportski ribolov.

Crkva Sv. Katarine

Crkva u Hlebinama sagrađena je 1833./1834. u romaničkom stilu. Vjerski život u župi Hlebine vrlo je intenzivan. Godine 1899. u Hlebine je došao učitelj Lovro Dolenec koji je osnovao crkveni zbor koji je i danas aktivan. Hlebinčani su ponosni na svoje svećenike, njih preko deset u razdoblju od 1854. godine do danas. Zajedničkim naporima župe i vjernika izgrađene su dvije kapele i u potpunosti renovirana kurija župnog dvora. Hlebinska crkva sv. Katarine čuvena je po svom križnom putu. Hlebinski umjetnici oslikali su na staklu 14 postaja križnog puta, te ostale slike koje krase unutrašnjost crkve.

Želite li doživjeti način života Hlebinčana, svakako se uputite uz obale rijeke Drave gdje ćete ih moći zateći na nekoj od likovnih kolonija i sličinih događanja.

Gabajeva Greda

Selo Gabajeva Greda maleno je selo sa svega 149 stanovnika. U blizini se nalazi šljunčara i istoimeno jezero te jezero Čingi Lingi. Na lokalitetu Gabajeva Greda pronađeno je dosta arheoloških predmeta koji se čuvaju u Muzeju grada Koprivnice i Zagreba. Jezero Gabajeva Greda privlači ribolovce i ljubitelje prirode, mira i tišine. Ovo je selo idealno za umjetnike, stoga ne čudi da jedan od njih ovdje ima dom i vječitu inspiraciju.