Novosti

Najava: Certificirani Interpret Europe tečaj za interpretacijske vodiče na jesen

Podravina obiluje velikim bogatstvom prirodne i kulturne baštine. I dok mnoga druga mjesta već godinama svojim posjetiteljima nude različite zanimljive tematske ture, posjetiteljske centre, tematske radionice, ekomuzeje, kostimirane obilaske i posljednjih godina sve popularnije pripovijedanje, osnosno storytelling te putem različitih alata interpretiraju baštinu kako bi se na razumljiv način predstavila povijest i kultura pojedinog kraja, mi imamo tek nekolicinu pojedinaca koji gorljivo i strašću promoviraju svoj zavičaj, bez strukturiranog pristupa.

 

Interpretacija baštine je ozbiljan posao i jako nam je važno na koji ćemo način predstaviti baštinu posjetiteljima. Najveći adut Podravine je upravo iznimno bogato prirodno i kulturno naslijeđe. Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“ i općine osnivači prepoznali su potrebu za kvalitetnim pristupom prirodnoj i kulturnoj baštini, stoga su odlučili organizirati edukaciju, čime se kroz organizaciju ove edukacije aktivno uključuje u razvoj interpretacije baštine u Koprivničko – križevačkoj županiji sa željom da se bogatstvo baštine Podravine dostojno prenese posjetiteljima kroz zanimljivosti, činjenice, informacije, emocije i doživljaj.

 

Interpret Europe je europsko strukovno udruženje koje okuplja profesionalce s područja interpretacije baštine iz 55 zemalja i ima više od 1000 članova te kroz niz tečajeva koje njihovi članovi održavaju u svojim zemljama provodi raznovrsne edukacije s ciljem što kvalitetnije interpretacije europske baštine koja je postala neizostavni dio kulturnog turizma.

 

Ovaj tečaj u trajanju od 40 sati teorijske i praktične nastave održat će kreatorica jedinstvenih i uspješnih interpretativnih tura o Zagrebu (Secret Zagreb) Iva Silla, ujedno prva certificirana interpretativna vodičica i trenerica u Hrvatskoj i članica Udruženja Interpret Europe.

 

Nakon njezinoga prvog posjeta Virju, u rujnu 2018. tijekom kojeg je obišla dio iznimno bogate povijesne i prirodne baštine, rodila se ideja o organiziranju tečaja za polaznike koji, ukoliko uspješno polože tečaj, postaju certificirani interpretacijski vodiči odnosno stječu korisno znanje o interpretaciji baštine. Tečaj je namijenjen muzejskim djelatnicima, djelatnicima u parkovima prirode, turističkim vodičima, zaljubljenicima u svoj kraj i zavičaj, vlasnicima privatnih etnografskih zbirki i galerija, te općenito svima koji imaju priliku predstavljati kulturnu ili prirodnu baštinu, a imaju nešto prethodnog iskustva vođenja.

 

Vještine interpretacijskog vođenja postižu se interpretacijskim tehnikama i metodama te traganjem za jedinstvenim svojstvima pojava i predmeta. Tečaj obuhvaća i nepersonalnu interpretaciju, razumijevanje skupina posjetitelja s posebnim potrebama te učenje o održivosti i korištenje interpretacijske kritike. Na kraju tečaja sudionici će biti osposobljeni za planiranje i izvođenje interpretativnog vođenja što će podići kvalitetu njihovog rada i donijeti snažnije uspomene i nove doživljaje posjetiteljima.

 

Edukacija Interpret Europe tečaja za certificirane interpretacijske vodiče održati će se u rujnu i to od 10. do 12. rujna te od 25. do 26. rujna u Hlebinama i Virju, od 8,00 do 18,00 sati. Uskoro će biti objavljeni i ostali detalji vezani uz uvjete pohađanja tečaja.