Društva

KUD “Zrin” Legrad

Kulturno umjetničko društvo «Zrin» utemeljeno je 17.06.2005. godine u Legradu na inicijativu Udruge žena Legrad (UŽL). Ime je dobilo po utvrdi Zrinskih koja je bila najveća tvrđava za obranu od Turaka, gdje su se odigrale slavne bitke koje su okrunile legradsku povijest.
U sklopu društva djeluje nekoliko sekcija nižeg i višeg uzrasta:
· Mala folklorna grupa
· Odrasla folklorna grupa
· Tamburaška grupa
· Dramsko-recitatorska grupa
· Mješoviti pjevački zbor
Mušku, žensku i dječju narodnu nošnju uspjeli su pronaći istraživanjem slika i usmenom predajom. Na ovakvim rubnim područjima izuzetno je teško bilo pronaći bilo kakve zapise zbog miješanja utjecaja Mađarske, Međimurja i Podravine. 2006. godine folkloraši počinju sa svojim prvim nastupima na području općine. Odrasla folklorna grupa izvodi izvorni legradski folklor te prikazuje običaje svojeg mjesta («Legradski svati», «Kada si nam svane ona zorica», «Legradske podojale»,…) Proteklih godina sudjelovali su na svim županijskim smotrama folklora Koprivničko-križevačke županije, Podravskim motivima, te na ostalim događanjima unutar županije. Česti su gosti u susjednoj nam Mađarskoj («Drava-gastro-Lobby» u Barču, tradicionalni prijelaz skelom u Mađarsku do crkve Sv. Mihalj, «Dani Zrinskih» u Murakerestur,…), bili su domaćini manifestacije «Dani Zrinskih»,…
Dječja folklorna grupa nastupa svake godine na Županijskoj smotri dječjeg folklora, priredbama unutar općine, te su bili dio velike državne manifestacije «Đakovački vezovi».
Dramsko recitatorska grupa aktivno sudjeluje na događanjima na području općine i županije ( Koprivnica – «Dani travnjaka», «Podravski motivi», Dom za starije i nemoćne; Rasinja, Koprivnički Bregi, Kunovec, Kutnjak, Legrad) te su kao gosti bili pozvani u Prelog i Lepoglavu. Uvježbavanjem igrokaza i recitacija razvijaju ljubav prema kazališnoj umjetnosti. Mješoviti pjevački zbor naknadno je osnovana sekcija kojom su pokazali aktivnost našeg društva i složnost starijeg i mlađeg uzrasta. Oko 80-tak članova ovog društva brine o kulturnim vrijednostima sela Legrada, te pokušava spriječiti zatiranje izvorne riječi i djela.

Predsjednik: Dragutin Matoš
Kontakt: 098/934-6498