Društva

KUD “Ždala” Ždala

Kulturno umjetničko društvo Ždala ima 40 članova a osnovano je 2008.godine. U svom sastavu ima mješoviti pjevački zbor i folklornu skupinu. Zbor svake nedjelje pjeva crkvene pjesme na Župnoj svetoj misi.
Folklorna skupina je prvi uspješan nastup imala u TV-emisiji “Lijepom našom”. Svake godine nastupaju za Dan Općine u Goli i na Podravskim motivima u Koprivnici. Nastupali su u susjednim Općinama: Molve, Novo Virje, Pitomača, ali i u drugim županijama: u Baranji u mjestu Darda , u Novom Čiču, u Lipiku, Starim Jankovcima itd.
Imaju uspješnu prekograničnu suradnju u Republici Mađarskoj s Općinama Somogyudvarhely, Gyekenyes i Vizvar.
KUD je velik uspjeh postigao 2013. godine na Županijskoj smotri folklora kada je izabran da predstavlja našu Županiju na Đakovačkim vezovima. 2014.godine su zadovoljili kriterije stručne komisije, pa je KUD Ždala izabran da predstavlja Županiju na izvornoj smotri folklora u Karlovcu.
2015.godine održana je Županijska smotra folklora u Sv. Ivanu Žabno, te su također prema mišljenju stručne komisije bili najbolji izvorni folklor, stoga predstavljaju našu Županiju na Smotri izvornog folklora u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.
Mjesto Ždala, nalazi se na sjeveru Koprivničko – Križevačke županije u Prekodravlju, uz državnu granicu s Republikom Mađarskom. Zbog takvog geografskog smještaj dio stanovništva govori i mađarski jezik. Stoga nastupaju s hrvatskim i mađarskim pjesmama i plesovima.

Predsjednica: Brankica Foruglaš
Kontakt: 099/799-5626