Društva

KUD “Molve” Molve

Kulturno umjetničko društvo Molve djeluje od 1965. godine. Formirano je četiri sekcije, a društvo broji oko sedamdesetak članova različite starosne dobi.
Društvo je i osnovala skupina učitelja Dorica Grobenski, Mario Hodić i Ljubica Budaj. Nakon jedne kraće stanke u ratnim godinama ponovno je rad pokrenuo učitelj Zdravko Paša, a onda nastavili učitelji Dubravka i Ivan Jaković, Katica Ištvan, Marina Sabolović, Mirela Paša, Ružica Tuba, te djelatnice škole Spomenka Žufika i Kata Crnjak.
U društvu aktivno djeluju dvije folklorne sekcije, ženski pjevački zbor i tamburaški sastav. Kroz glazbu, pjesmu i ples društvo njeguje narodne običaje i cjelokupnu kulturnu baštinu. Nastoje očuvati izvornost u svakom pogledu od izvornih nošnji do izvedbe, te instrumenata. Izvode izvorne pjesme i plesove Molva, Podravine, ali i drugih krajeva lijepe naše domovine Hrvatske ( Zagorje, Međimurje).
Kulturno umjetničko društvo Molve sudjeluje u obilježavanju svih važnijih dana u Općini Molve, ali i u okolici. Sudjeluju na svim natjecanjima, susretima i smotrama na Županijskom, ali i na državnom nivou. Gostovali su i izvan granica naše domovine dva puta u Njemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj na 9. europskim susretima folklora.
Na raznim natjecanjima osvajaju nagrade ili se plasiraju na viši rang smotre. Tako je tamburaški orkestar osvojio brončanu, srebrnu i zlatnu plaketu Paje Kolarića na Državnom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku, a folklor je dobio nagradu za najoriginalniju nošnju Podravine i Prigorja te osvojio 1. mjesto i novčanu nagradu na 9. europskim susretima folklora u Poljskoj. Dobili su također nagradu za autentičnost i izvornost. Bili su nekoliko puta sudionici na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Vinkovačkim jesenima, te na Đakovačkim vezovima. Mlađa folklorna sekcija također postigla značajne rezultate. Sudjelovali su na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini 2007. i 2017. godine i na Međunarodnom festivalu djece i mladih u Zagrebu 2008. i 2013. godine.

Predsjednik: Petar Kovačić
Kontakt: [email protected]