Društva

KUD “Delovi” Delovi

Na inicijativu nekoliko entuzijasta 23.09.2012 .godine osnovano je kulturno-umjetničko društvo koje nosi naziv svog mjesta – Delovi. U društvu djeluju: velika i mala folklorna sekcija, velika i mala tamburaška sekcija, dramska sekcija, likovno-kreativna sekcija. Tridesetak članova trudi se sačuvati kulturnu baštinu, običaje i tradiciju svog kraja. Iako mlado društvo, iza sebe bilježi velik broj nastupa na mnogim manifestacijama i pozornicama širom Hrvatske i van nje. Sudjelovali su na svim Županijskim i općinskim manifestacijama, te bili domaćini županijske smotre folklornih ansambala i dječjeg folklora 2013. godine, ugostili više od 1000 sudionika.
Bili su domaćini i organizatori 7. i 8. Valentinova u Novigradu Podravskom. Bili su domaćin i suorganizatori 10. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“. Na Županijskoj smotri malih glazbenih sastava 2015. godine, odlukom Selektora, mlađa tamburaška grupa u kategoriji malih folklornih sastava, predstavljala je Koprivničko-križevačku županiju na 21. Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i malih glazbenih sastava u Dugom Selu.
Odabirom Selektora, 2015. godine, stekli su pravo sudjelovanja na 13. Festivalu folklorne koreografije koji se održao u Križevcima. U suradnji sa Udrugom žena iz Delova, 2015. godine, snimili su običaj „Matkanja“, starog hrvatskog običaja koji se još uvijek održava u Delovima. Cilj održavanja običaja je želja da se sačuva od zaborava i da se prenese na mlađe naraštaje. Običaj se prikazivao na Hrvatskoj televiziji u vrijeme blagdana. Početkom ove godine bili su gosti na Prvom programu Hrvatske televizije i sudjelovali u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“ prikazavši mali dio kulturne baštine i tradicije svog kraja.
Sudjelovali su na 46. Voloderskim jesenima najstarijoj hrvatskoj manifestaciji koja je posvećena običajima vinogradarstva i vinarstva. U sklopu manifestacije održan je izbor najljepše beračice koji je ocjenjivala peteročlana komisija. Članica KUD-a, Lorena Plantić osvojila je prvo mjesto te dobila titulu najljepše djevojke u narodnoj nošnji.
Svi članovi KUD –a Delovi, uz veliku pomoć sumještana, svake godine sudjeluju na Picokijadi u natjecanju u povorci kola „Podravina od leta do leta“, te svojim prikazima „od pšenice do kruha“ i „od blata je zbita i ritkom pokrita“ osvojili prvo mjesto, a prikazom „od Vinceka do Martinja“ drugo mjesto. Na kraju svake godine, već tradicionalno, organiziraju i održavaju Božićni koncert u kojem sudjeluju sve sekcije i dragi gosti. Svoj doprinos daju uključivanjem u sve manifestacije humanitarnog karaktera. Puno pažnje posvećuje se radu s najmlađima, prenoseći na njih bogatu tradiciju, učeći ih poštivanju, čuvanju i njegovanju kulturne baštine.
Članovi KUD-a dostojno predstavljaju svoje mjesto, Općinu Novigrad Podravski i županiju Koprivničko – križevačku na svim nastupima. 15.07.2016. na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Novigrad Podravski primili priznanje-Zahvalnicu za izuzetna postignuća u području kulture i odgoju mladih , te izniman doprinos razvoju i ugledu Općine Novigrad Podravski. Ove godine pobijedili su na županijskoj smotri koreografiranog folklora i predstavljali županiju na državnim susretima folklora u Čakovcu.

Predsjednica društva: Štefica Plantić
Kontakt: 091/902-7264