Novosti

Javni poziv: Radionice starih obrta – „Skrivena Podravina“

Turistička zajednica područja Središnja Podravina u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Koprivnice koja je ujedno i lider u oživljavanju i turističkom korištenju starih zanata u Hrvatskoj. Stari obrti jedna su od najvećih atrakcija najbolje manifestacije Hrvatske – Renesansnog festivala, ali i mnogobrojnih drugih.

Posljednjih godina očiti je trend nestajanja tradicijskih zanata, a vezan je uz dob nositelja tih rijetkih vještina. Stoga, vjerojatno prvi u Hrvatskoj, pokrećemo besplatnu edukaciju za zainteresirane, poglavito mlade, koji će željeti naučiti i prezentirati ove gotovo nestale, a iznimno atraktivne vještine.

Pozivamo sve zainteresirane s područja cijele Županije da se jave na besplatne radionice starih obrta – kolar, bačvar, košaraš, ispirač zlata i krovopokrivač sa slamom. Radionice će se sastojati uglavnom od praktičnog dijela – primjeri dobre prakse te osnovnog teorijskog dijela, a svoje vještine će prenositi gotovo zadnji majstori navedenih obrta iz Sjeverne Hrvatske. Nakon obuke polaznici će biti uključeni u aktivnosti Turističke zajednice grada Koprivnice i Turističke zajednice područja Središnja Podravina, bazirane na očuvanju kulturne baštine i povijesti (manifestacije) te će sami moći nuditi svoje aranžmane u suradnji s turističkim agencijama.

Radionice se planiraju održati tijekom lipnja (relaksacija epidemioloških mjera) u trajanju od 3-5 dana (ovisno o tipu radionice), a za sve detalje javite se u Turističku zajednicu grada Koprivnice.

Molimo zainteresirane da se jave na broj telefona – 048/621 433 te na email – [email protected]

Organizatori;

TZ Koprivnice

TZ područja Središnja Podravina

In memoriam – kolar Josip Detelj

In memoriam – košaraš Stjepan Tkalec