Skriveno blago naivnih majstora

18.05.2019.
Galerija naivne umjetnosti Hlebine

Pozivamo Vas na otvorenje skupne izložbe
Skriveno blago naivnih majstora
Izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti iz Zagreba
18. 5. 2019. godine (subota) u 19 sati
u Galeriju naivne umjetnosti, Hlebine

Izložba nastala u suradnji s Hrvatskim muzejom naivne umjetnosti iz Zagreba predstavlja 22 umjetnine 18 autor(ic)a: K. Hegedušića, I. Generalića, F. Mraza, M. Viriusa, I. Večenaja, M. Kovačića, F. Filipovića, D. Gažija, M. Mehkeka, S. Večenaja, J. Generalića, I. Lackovića Croate, M. Generalića, S. Stolnika, I. Rabuzina, D. Lončarić, N. Švegović – Budaj, M. Puškarić – Petras.

Izložba se otvara uz Međunarodni dan muzeja te ostaje otvorena do 9. lipnja 2019. godine.

Projekt je realiziran sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

/////
“Ono što su tavani u kućama – sinonimi za nešto tajanstveno, mistično, nepoznato što u nama pobuđuje znatiželju i istraživački duh – to su spremišta u muzejima. Spremišta su uz, naravno, posjetitelje žile kucavice svakog muzeja. Mjesta u kojima se sakuplja vrijedna baština i čuva nasljeđe koje upravo uz pomoć prikupljenih dokumenata vremena otkrivamo, upoznajemo, (re)valoriziramo. Iako je nasljeđe naivne umjetnosti relativno kratkog vijeka, u sebi nosi brojna vrijedna djela koja se osim in situ, u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, čuvaju i u najstarijem muzeju naive u svijetu (osnovanom 1952. godine) – Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti u Zagrebu.
Hrvatski muzej naivne umjetnosti (HMNU) u svom fundusu čuva više od 1900 umjetnina – slika, kipova, crteža i grafika. S obzirom da bogat i kvalitetan fundus Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti radi skučenosti trenutnog prostora Muzeja, velikim dijelom nije dostupan javnosti, ovaj projekt prilika je da se javnosti ukaže na važnost i vrijednost cijelog fundusa (ne samo trenutno izloženih remek-djela), dok se lokalnoj publici daje uvid u (dio) stvaralaštva autora koje dosad nije imala prilike upoznati. Istovremeno, veza između HMNU-a kao „krovne“ institucije za naivnu umjetnost i Muzeja grada Koprivnice, odnosno Galerije naivne umjetnosti, kao institucije na izvorištu fenomena Hlebinske škole, ojačava se i učvršćuje otvarajući puteve novim (većim) suradnjama i zajedničkim projektima. Selekcija je pritom bazirana (uglavnom) na najstarijim autorima Hlebinske škole, predstavljajući neka od njihovih ranijih ostvarenja, ili onima koji u fundusu koprivničkog muzeja još nemaju svoje mjesto – ali ga sigurno zaslužuju – što će ova izložba i dokazati.” (iz Predgovora Helene Kušenić)

Dobrodošli! 🙂