Novosti

Bogat program Martinjskih dana općine Virje

Mnoštvo kulturnih, duhovnih, sportskih, gospodarskih i tradicijskih događanja i ove godine očekuje nas u sklopu Martinjskih dana općine Virje od 4. do 13. studenoga. Bit će tu već dobro poznate tradicionalne manifestacije, čak nekoliko koncerata, a mještani Virja pokazat će svoju gostoljubivost kroz gastronomsku ponudu i kušanje mladoga vina kako to i priliči za Martinje.

Program započinje u petak, 4. studenoga tribinom na kojoj će biti predstavljen projekt promicanja vrijednosti i istine o Domovinskom ratu koji se provodi na području Koprivničko-križevačke županije. Mnogo događanja bit će u subotu, 5. studenoga kada već ujutro u Ulici Đure Sudete počinje Martinjski sajam rukotvorina i domaćih proizvoda s prodajnom izložbom kolača udruga žena s područja Općine Virje. Osim tradicionalnih i već dobro poznatih prkača bit će tu i drugih slastica. U mjesnom parku će od 11:30 sati svirati članovi Puhačkog orkestra DVD-a Virje, a posjetitelji će već tada moći obilaziti čak 30 ekipa koje će pripremati fiš-paprikaš na tradicionalnoj Martinjskoj fišijadi. Dakako, fiša će biti za sve, a za sudionike su pripremljene nagrade i zahvalnice. U ranim poslijepodnevnim satima počet će također već tradicionalna Martinjska šetnja vinskom stazom.

U nedjelju, 6. studenoga istaknut ćemo Godišnji koncert Puhačkog orkestra DVD-a Virje. Tijekom čitavog radnog tjedna od 7. do 11. studenoga bit će različita događanja kao što je Martinjska pričaonica za predškolce u Narodnoj knjižnici u Virju, zatim vježbanje protiv osteoporoze za sve generacije u organizaciji udruge ROZE, u srijedu će biti tradicionalni Kajkavski etnografski kviz, a u četvrtak navečer Predmartinjska večer kulture. Posebno treba istaknuti da će u Društvenom domu u srijedu, 9. studenoga biti održana Kreativna baštinska radionica posvećena malim turističkim vodičima koju organizira Društvo „Naša Djeca“ iz Virja.

Vrhunac proslave bit će na sam blagdan svetog biskupa Martina, u petak, 11. studenoga kada će u zoru proći budnica kroz sva naselja u sastavu Općine Virje. Svečana sveta misa u župnoj crkvi bit će u 11 sati, a predvodit će ju varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak. Uoči svete mise bit će svečani mimohod te scenski prikaz „Dobročinstvo sv. Martina“ kako bi se svi prisjetili tko je bio sv. Martin i kakav nam je uzor ostavio. Napomenimo da će u utorak, srijedu i četvrtak uoči Martinja u župnoj crkvi biti trodnevna duhovna priprava kada će propovijedati gvardijan samostana i župnik u Molvama fra Zdravko Tuba. Na Martinje bit će i sveta misa zahvalnica u župnoj crkvi sv. Martina u 18 sati.

Subota i nedjelja, 12. i 13. studenoga, rezervirani su za sportska događanja. U subotu će se održati sportski susret braniteljskih udruga i košarkaška utakmica između ekipa iz Virja i Vrbovca, a u nedjelju će se održati prvi Memorijalni turnir u košarci u spomen na mladog košarkaša, pokojnog Petra Sočeca (2002.-2021.). Osim toga, u subotu, 5. studenoga u 14 sati bit će nogometna utakmica između momčadi iz Virja i Ludbrega.

Osim već spomenutog koncerta Puhačkog orkestra DVD-a bit će tu i cjelovečernji koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Ferdo Rusan“ iz Virja koji će se održati u subotu, 12. studenoga u 19 sati u Društvenom domu. Osim toga, svi su pozvani na veliki koncert grupe Vigor pod šatorom na Trgu Stjepana Radića u petak, 11. studenoga u 21 sat. Zabava će se nastaviti nakon koncerta uz Aquarius band.