Novosti

Posjet volontera Hlebinama

Jučer je bio jedan zaista sadržajan dan za volonterke i polaznike projekta – radionice “Valorizacija ruralne baštine: kreativne zajednice u Podravini”. Ova desetodnevna radionica koja se održava u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića, Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers, te Turističkom zajednicom područja Središnja Podravina i Muzejom grada Koprivnica kao suradnicima. Glavni cilj radionice je mapiranje i poboljšanje povezivanja ruralnih zajednica u Podravini, zajednička sinergija u kreiranju budućih sadržaja namijenjenih promicanju i vrednovanju kulturne baštine u ruralnom području uz razvoj održivog kulturnog turizma.

Projekt je fokusiran na istraživanje potencijala Podravine te mapiranje sudionika koje treba uključiti u mrežu. Polaznici radionice su volonterke iz Turske, Sjedinjenih američkih država/Njemačke, Meksika i Hrvatske.

Jučerašnji dan volonterke su provele u Hlebinama u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine i Galeriji Josip Generalić Hlebine gdje su upoznale važnost i vrijednost naivne umjetnosti, Hlebinske škole i naive općenito.

U sklopu predavanja kustosica Galerije Helena Kušenić im je predstavila projekte Muzeja grada Koprivnice koji se provode u Hlebinama, a potom su imale priliku upoznati tehniku slikanja na staklu u maniri naive koje im je prezentirao predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek.

Nakon održanog piknika i kratke pauze volonterke su se uputile u Galeriju Josip Generalić gdje im je Ivan Generalić predstavio život i djelo svog djeda i pradjeda. Nakon obilaska uslijedio je praktični rad.

Ukoliko vas zanima što su istražile, pridružite nam se u u petak u 16 sati u Interpretacijskom centru Kući Petra Preradovića u Grabrovnici.

 

Hvala:

 

Culture Hub Croatia (Marina Batinić, Jasmina Šarić), Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića (Danijela Rešetar), European Heritage Volunteers, Muzej grada Koprivnice (Helena Kušenić, Sanja Vrgoč), Udruga Hlebinskih slikara i kipara naive – Croatian naive art (Zlatko Kolarek) i Galerija Josip Generalić (Ivan Generalić)

 

Događaj se odvija u sklopu međunarodne radionice „Kreativne zajednice u Podravini“ koja se održava od 19. do 29. kolovoza 2020. godine u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.