Novosti

3. Etnofestival u Hlebinama

Nešto zaista posebno pripremaju vam muzealci grada Koprivnice! Subota, 15.06.2019. 

Etnofestival i ove godine promiče etno glazbu i vizualnu antropologiju, potiče čuvanje tradicije te produkciju etnografskih filmova. U sklopu festivala priključite se radionici žetvenih običaja Čelimo, šikamo i mlatimo – radionica na guvnu, pogledajte selekciju filmova čiji su autori etnolozi i antropolozi, ali i amateri. Nakon filmskog slijedi glazbeni program – koncert Etno skupine Veja

PROGRAM:

16,00 sati
Čelimo, šikamo i mlatimo – radionica na guvnu
Sredinom prošlog stoljeća u Podravini se žito vršilo pomoću stroja (dreš, mlatača, geplin), a samo onaj dio namijenjen za izradu ritka vršio se ručno postupcima pod nazivom “šikanje” ili “čeljenje”, a ostatak koji se nalazio na slami prekratkoj za izradu ritka “mlatio” se “cepovima” na “guvnu”. Želite li više o žetvi ili pak izraditi i nositi žetveni vijenac, dođite na radionicu.

17,00 sati
Filmske projekcije
Kratki filmovi koji predstavljaju etnografiju svakodnevice i kritički propituju kulturne fenomene. Njihovi su autori etnolozi i antropolozi, ali i amateri, a specijalno će biti prikazan film Žetva nastao u Podravini.

20,00 sati
Etno skupina Veja
Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Bend koristi mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas gitaru, harmoniku i cajon, u raznim kombinacijama. Njihovi su koncerti jednako dobro prihvaćeni među domaćom kao i među stranom publikom, što su više puta dokazali na raznim događanjima. Od koncerata izdvajaju nastupe na festivalima TradInEtno (Pazin, Hrvatska), Ethnoambient (Solin, Hrvatska), Arheo.S (Grčka, Italija i Albanija), Viljandi Folk Festival (Viljandi, Estonija), te nastup u klubu „New morning“ (Pariz, Francuska), jednom od najpoznatijih jazz klubova u Francuskoj.

Svi programi su besplatni!

Datoteke